2024. április 27., szombat

Egészségügyi előadássorozatok

A fiatalok, a házaspárok és az idősek számára szerveznek Verbászon tribünöket

A verbászi egészségügyi tanács Mentális egészségügy: valóra váltani mindenki számára elnevezéssel október hónap folyamán több egészségügyi tribünt, műhelymunkát, előadást és kerekasztal-megbeszélést szervez(ett) a község területén. Az előadók jelentős referenciákkal és gyakorlati tapasztalattal rendelkező elismert szakértők, tanárok, pszichológusok és pszichoterapeuták. Az eddig megtartott előadásokat témakörtől és célcsoporttól függően a középiskolákban, helyi közösségekben, idősek otthonában stb. szervezték meg.

Az előadássorozat keretében a múlt hétvégén a verbászi III. helyi közösség tanácstermében Házassági tanácsadás, folyamatos támogatás krízishelyzetekben elnevezéssel Jasmina Pecelj, a Szociális Központ pszichológusa tartott előadást. A szakember elmondása szerint a fő cél a mentális egészség jelentőségének népszerűsítése a közösségben, valamint a felmerülő egészségügyi problémák miatt történő megbélyegzés és diszkrimináció megelőzése.

− A házassági tanácsadást azoknak az egyéneknek és családoknak szervezzük, akik különböző okok miatt – például válás, családon belüli erőszak, betegség, családtag elvesztése, szegénység vagy gyermekkel kapcsolatos nehézségek miatt – válságon mennek keresztül. Az interaktív előadáson támogatást kaphatnak a családjuktól elszakadó, saját identitásukat kereső fiatalok, a családi-jogi viszonyok rendezésében ingyenes jogi segítségre szoruló személyek, a válás előtt, alatt és után (további) konfliktusban élő párok, párkapcsolati nehézségekkel küzdő személyek, családon belüli erőszak áldozatai és elkövetői, valamint minden olyan polgár, akinek szakmai támogatásra van szüksége – mondta bevezetőjében Jasmina Pecelj.

Kiemelte, Verbászon 2004 óta működik a házassági tanácsadó szolgálat, a Tito marsall utca 126. szám alatt, a problémával küzdőket pedig minden hétfőn, szerdán és csütörtökön fogadják 17 és 19 óra között. Az ingyenes tanácsadásra a (021) 706-524-es telefonszámon lehet időpontot foglalni, a szolgálat munkáját pedig az önkormányzat támogatja.

Az egészségügyi előadássorozat hétfőn, október 17-én a községhez tartozó sóvéi (Ravno Selo) helyi közösség tanácstermében folytatódik, ahol a koronavírus-járvány pszichológiai kérdéseiről lesz szó, október 18-án pedig Kucorán Az időskor kihívásai a világjárvány korában elnevezéssel szerveznek tribünt 17 órai kezdettel az ottani helyi közösség épületében.