2024. április 19., péntek

Megbocsátás

Magyarkanizsán mutatták be Pap Éva legújabb könyvét

Két éve, 2020-ban került be a köztudatba Pap Éva mint romantikus könyv szerzője. Szépen lassan, szinte lépésről lépésre, módszeresen építette karrierjét, valósította meg álmait. Közben nők százai, de talán nem túlzok, ha azt mondom, most már ezrei követik munkásságát, olvassák vajdasági környezetbe helyezett és boszniai kitérőkkel fűszerezett szerelmi történeteit. A családból kiszülető történetek most már bővülnek, hallhattuk a magyarkanizsai bemutatón, ahol csak nők – de ők sokan – jöttek el, hogy személyesen is találkozzanak a sorok írójával. A Megbocsátás című regény a harmadik a sorban, amit a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban Horvát Hilda Pap Évával való beszélgetése során mutattak be. A közvetlensége miatt sokan érezték úgy, hogy a bemutatót követően beszélgetésbe elegyedhetnek vele, így a földre kuporodva néhány egyszerű kérdést intézve hozzá, közelebb kerülhettünk gondolkodásmódjához, mély érzéseihez. Egy házasság mélypontját ismerhetjük meg a nő és a férfi szemszögéből. Hogyan él túl egy megcsalást egy szövetség, melyet annyi minden összetart.

n Mi inspirálta a történet megírására?

– Ez egy olyan univerzális téma, ami mindenkit érinthet. A férjeket, a feleségeket, a volt feleségeket, a volt férjeket, a szeretőket, a megcsalt feleket. Ez a történet mindannyiunk okulására szolgált, ami szembemegy a manapság divatos, eldobható világgal, ahol ha a kapcsolataink is megromlanak, akkor azokat is eldobjuk, mert abba nagy energiát és munkát kellene fektetni.

n Mennyivel jobb benne maradni valamiben, és próbálni megjavítgatni, mint kilépni abból, ami már eleve rossz?

– Ha egy olyan kapcsolatról lenne szó, ami eleve rossz, vagy semmi remény és akarat nincs a megjavításra, abból én is kilépnék. Itt egy olyan kapcsolatról van szó, amelyben a külső erők is manipulatívan közrehatottak, viszont a felek között még megmaradt egy érzelmi szál, és annyi minden összeköti őket. Nem arra akarom hangolni ezt a dolgot, hogy anyagiak vagy gyerekek miatt maradjanak együtt, hanem az a sok-sok szál, aminek része a szeretet is, ha ez jelen van, akkor érdemes megpróbálni abban az esetben, ha mindkét fél akarja.

n Jelen lehet a szeretet, ha rés keletkezett a pajzson, ahol befért egy harmadik személy?

– Ez nagyon könnyen megtörténhet bárkivel. Itt a főhősnek nem volt szerencséje, mert kiderült a viszony. De el tudom képzelni, hogy sok helyütt nem derül ki, és esetleg az a fél, aki félrelépett, magában megbánást gyakorol, és tesz érte, hogy helyrehozza. Mindenki hibázhat, de akinek szándéka van, hogy elnézést kérjen, megígérje, hogy máskor nem fordul elő, és az ígéretét be is tartja, az megérdemel egy esélyt.

n Meg lehet bízni, érdemes megbízni valakiben, aki egyszer már eljátszotta a bizalmat?

– Ebben az esetben egy olyan férfiról van szó, Tomóról, aki azok után szembesült a ténnyel, hogy a szerető várandós, miután már szakított a nővel. Ez az ember megbánja, és ugyanannyi munkát belefektet a kapcsolat megjavításába, mint a feleség, ez esetben megérheti.

n Miért a Vajdaság, ex-Jugoszlávia közegét választja minden alkalommal?

Ez a történet bárhol játszódhatott volna… Engem mélyen megérintett ez a kultúra, úgy érzem, valami olyasmire találtam rá, amit odahaza meg tudok mutatni, ami érték, azt nem akarom abbahagyni, megyek ezen az úton tovább. Ahogy megismerem az itteni embereket, és egyre mélyebben megyek bele, és egyre több olyan történettel találkozom, ami megérint, akkor miért hagynám itt?

n Tulajdonképpen akkor visszaad ennek a közösségnek. Kap valamit, egy történetet, megnyílást, érzést, és azonnal vissza is adja a könyvei által. Most min dolgozik?

– A Mielőtt lemegy a nap folytatásán, ahol visszatérünk Szarajevóba. Érdekes téma lesz, mert több olyan embert ismertem meg, akik hasonlóképpen keresik az édesapjukat, és felnőtt korukban szereznek tudomást arról, hogy van egy féltestvérük. Az örökség alcímet viselő könyv ezt a témát járja körül.