2024. április 23., kedd

Hidegen maradtak a radiátorok

Mégsem kezdődött el a fűtési idény a nagyvárosokban

Egyelőre nem tudni, hogy mikor indul a fűtési idény Újvidéken, amelynek a mai napon kellett volna elkezdődnie. A városi képviselő-testület ugyanis elrendelte, hogy a fűtést a külső hőmérséklethez igazítsák. Ezt a sajtóhoz elküldött közleményükben írták, amelyben hangsúlyozzák: remélik, hogy a polgárok megértőek lesznek. Döntésüket azzal indokolták, hogy kedvezőek az időjárási feltételek, és a hőmérséklet magas, emellett a jelenlegi általános energiaválságra és a takarékoskodásra is hivatkoztak.

Hasonló döntés született tegnap Belgrádban is. Az N1 televízió információi szerint pedig Leskovacon és Kragujevacon is elhalasztották a fűtési idény kezdetét.

A héten már beszámoltunk arról, hogy egymásnak ellentmondó információk jelentek meg a szerb sajtóban a fűtési idény kezdetéről. A médiafelületeken olyan hírek kaptak szárnyra, amelyek szerint október 15-ről 31-re halasztották a fűtési idény kezdetét Szerbiában. Ezt az energiaügyi és bányászati minisztérium tagadta: hivatalos közleményükben kiemelték, hogy egy távfűtő vállalattal sem folytattak ilyen jellegű beszélgetést. Hozzátették: Szerbiában minden kész a fűtési idényre, és elegendő energiamennyiséggel rendelkezik az ország. Ugyanezt Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter is megerősítette az energiaellátás biztonságát követő munkacsoport ülését követően. Az ország energetikai rendszere készen áll a fűtési idény kezdetére, így nincs ok arra, hogy az október 15-ei kezdést elodázzuk – mondta az energiaügyi miniszter csütörtökön.

Mint ismeretes, az érvényben levő rendelkezések szerint a fűtési idény október 15-től április 15-ig kellene, hogy tartson országunkban. A törvény azonban teret ad arra, hogy az önkormányzatok az aktuális helyzethez mérten döntsenek a fűtési idény kezdetéről és befejezéséről: korábban is kezdődhet, illetve tovább is tarthat, amennyiben a kinti hőmérséklet ezt megköveteli. Október 1-től 14-ig, illetve április 16-tól május 3-ig ugyanis azokon a napokon is fűtenek, amelyeken az előző napi utolsó, illetve az aznapi első meteorológiai előrejelzés azt mutatja, hogy a hőmérséklet 12 fok alá esik. Alapul a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatait veszik – magyarázták korábban az energiaügyi minisztérium közleményében.

A híradásokra a Fogyasztóvédelmi Egyesület is reagált. Álláspontjuk szerint a fűtési idény halasztásával csökkenteni kell a távfűtő művek által kiadott számlákon feltüntetett díjakat is. Nenad Bumbić, az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a fogyasztók terület alapján fizetik a szolgáltatást a távfűtő műveknek akkor is, ha azok jelentősen kevesebb energiát használnak el, mint amennyit a területalapú felmérések előrelátnak. „Megértjük, hogy a globális energiaválság miatt takarékoskodni kell, de a fogyasztók felé mégsem méltányos az, hogy abban az időszakban is fizessenek a fűtésért, amelyben nem használhatják a szolgáltatást” – mondta a fogyasztóvédők képviselője.