2024. április 27., szombat

A tűzoltóság jövőjéért

Gyermekek számára szerveztek foglalkozásokat a topolyai tűzoltólaktanyában

Általános iskolásokat, vagyis juniorcsapatokat látott vendégül a hétvégén a Topolyai Községi Tűzoltószövetség a Dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó-egyesület laktanyájában. Zorica Rankov elnök asszony elmondta, hogy ezzel a rendezvénnyel nem titkolt szándéka a községi ernyőszervezetnek, hogy játékos módon vezesse be az utánpótlást jelentő korosztályokat a tűzoltóság szellemiségébe, a lángok eloltásában alkalmazott eszközök használatába.

– Örömünkre szolgált, hogy a gyerekekkel a természeti katasztrófák csökkentésének világnapjához, október 13-ához közel eső hétvégén tudtunk foglalkozni az idén is, és népszerűsíteni számukra a tűzoltó hivatás, valamint a földrengések, tűzvészek alkalmával kifejtett mentőtevékenység nemességét. A gyerekek számára a tűzoltás alkalmával használatos eszközöket, készülékeket és szereket mutattuk be, és versenyt is szerveztünk számukra, mindezt a szórakozás és a hivatás megszerettetésének jegyében, az egyenruha és a tűzoltóotthon „illatának” megismertetésével. A foglalkozásokat tapasztalt, illetve rangidős tűzoltók vezették. Résztvevőink megismerhették és megtapasztalhatták, hogyan kell használni a tűzoltó készüléket, emellett egy tűzoltótömlőben labdát vezettek végig. Továbbá kipróbálhatták maguk is, hogyan lehet tüzet oltani, vízzel telt, nyomás alatt levő tűzoltótömlőt tartani a kezükben, illetve a vízsugár több változatával is megismerkedhettek. Emellett ügyességi versenyeket is szerveztünk – kezdte a beszélgetést Zorica Rankov, aki arról is szólt, hogy egy település kivételével valamennyi községbeli faluból érkeztek gyerekek, mintegy 100-an a rendezvényre, illetve Kishegyes község utánpótlását, körülbelül 20 főnyi csapatot is vendégül láttak, akikre mintegy 40 felnőtt és tapasztalt, aktív önkéntes tűzoltó viselt gondot.

– Habár versenyjellegű volt a találkozó, nem szerettünk volna senkit sem szomorúan hazaengedni, így valamennyi gyermek, illetve csapat szimbolikus, az iskolában is hasznosítható ajándékban részesült, amelyen feltüntettük a községi tűzoltószövetség jelképét és azokat a fontos telefonszámokat, amelyeket mindannyiunknak tudni érdemes, ami a felnőtt családtagoknak is hasznos lehet vészhelyzet esetén – mondta az elnök asszony, aki hozzátette, hogy a rendezvényt Topolya község anyagi támogatásával tudták lebonyolítani, illetve a tűzoltó készülékek, a tűzcsapok és az aratásban részt vevő mezőgazdasági gépek akkreditált ellenőrzéséből származó bevételből.

A KÉMÉNYTISZTÍTÁSOK IDEJE

Zorica Rankovtól az iránt is érdeklődtünk, hogy ez után a rendkívül száraz nyár után, illetve a téli időszak előtt mire kell odafigyelni a tűzvédelem területén.

– Ebben az időszakban rendkívül fontos megelőzni a téli lakástüzek egyik legfőbb okozóját, a kéménytüzeket, vagyis ki kell tisztíttatni a füstelvezető nyílásokat. Különösen azokban a háztartásokban, ahol nemcsak fával tüzelnek, hanem minden olyan éghető anyaggal, ami növeli az eldugulások kockázatát. Fokozottan oda kell figyelni a régi házakra, ahol a kéményeket átvezették a gerendákon, amelyek bizonyos idő után és a nagyobb intenzitással égő tüzek alkalmával lángra kaphatnak – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy az energiaválsággal fenyegető tél feltehetően nagyobb mértékben veszi majd igénybe az elektromos hálózatot, ami növeli a kockázati tényezőket is.

– Az idén különös figyelmet kell majd fordítani az elektromos fűtőtestekre, amelyeket gyakran gyenge hosszabbítókon üzemeltetnek az otthonokban. Az energiaválság azt hozhatja magával, hogy ingadozhat a hálózati feszültség, ami növeli a rövidzárlatok esélyét és az ennek okán keletkező tüzek kockázatát. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az elektromos fűtőtesteket, konkrétan a kvarckályhákat tilos letakarni, vagyis ruhaszárításra használni. Emellett fokozottan oda kell figyelni a bojlerek állapotára, működésére. Sajnos azt is tapasztalhatjuk, hogy mind gyengébb minőségű új elektromos eszközökkel találkozhatunk a piacon, és mindez veszélyt jelenthet – figyelmeztetett Zorica Rankov.