2024. április 27., szombat
NYUGAT-BÁCSKA

Lesz még orvos és nővér ezen a vidéken

Október 8-án Zomborban, a Megyeháza dísztermében tartották meg a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének Vándorgyűlését. Orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek részvételével zajlott a szakmai nap, amelyen általános szakorvosok, kutatóorvosok tartottak előadást. A vendégeket dr. Bagi Bojan, a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének elnöke üdvözölte.

Prof. dr. Vickó Ferenc az Egészségügyi Minisztérium által nyújtott fejlesztési lehetőségekről informálta a hallgatóságot. Dr. Úri Emese, a zombori Egészségházak igazgatója elmondta, csaknem ötven jeles hazai, továbbá a Pécsi Tudományegyetem berkeiből is érkező szakember volt jelen a tanácskozáson, nagyon fontos, hogy ezek többsége fiatal, a pályája elején tartó egészségügyi dolgozó. A Lesz-e még orvos és nővér ezen a vidéken? kérdéskörű tanácskozás pozitív konklúziókkal zárult, az egészségügy cselekvőképes, innovatív, ugyanakkor a humán erőforrást sem mellőző ágazat maradhat.

– Nemcsak nálunk, a mi vidékünkön probléma a munkaerőhiány, hanem Európa-szerte. Az egészségügy egy fejlődő ágazat, sok a technológiai újítás, ennek ellenére megkerülhetetlen, pótolhatatlan mindebben az ember szerepe. Függetlenül attól, hogy nagyon sok egészségügyi procedúrát kiegészítünk a robotikával, a fejlett technológiával, de magát a betegápolást, a diagnosztikát, a kezelést még nem tudjuk megkerülni az emberi erőforrások nélkül. A nyugati államokban is orvos- és nővérhiányról beszélhetünk, itt nálunk pedig az elvándorlás, illetve a privát szektorba való átigazolás, továbbá a falvakból a városokba történő orientálódás okozza a problémát. El kell gondolkodni azon, hogy mivel tudjuk megtartani a pályakezdő egészségügyi dolgozókat, a végzett orvosokat, motiválni őket arra, hogy elhelyezkedjenek a falvakban, a kisebb városokban is. Ugyanakkor a kórházakban pedig lényeges lenne megnyitni azt a lehetőséget, hogy közös étkezdék, napközik működjenek az ott dolgozók és családtagjaik számára. Ha mindezek a szempontok adottak lennének, talán maradásra bírhatnánk az orvosokat, az ápolókat.

Sok építő gondolatot ébresztettek a tanácskozás előadásai, mindezek nyomán egyesületi szinten elindulhatunk egy közös úton a hosszú távú közösségi megmaradás felé is – hallottuk dr. Úri Emese doktornőtől.

A Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének Vándorgyűlését legközelebb jövő év januárjában tartják meg Szabadkán.