2024. április 26., péntek

Tóth Ferencre emlékezve

Koszorúzással egybekötött prózamondó és szavalóversenyt szerveztek Topolyán

Vajdasági szintű szavaló- és prózamondó versenyt, illetve koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a hétvégén Tóth Ferenc (1940–1980) költő, drámaíró, néprajzkutató és pedagógus emléke előtt tisztelegve Topolyán, a néhai szerző lakóházánál, illetve örök nyughelyénél a Nyugati temetőben. Az eseményt a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti Műhelye szervezte. A Kodály-házban ezt követő prózamondó és szavalóversenyre mintegy 30 alsós, ugyanannyi felsős és középiskolás, valamint a magyar nyelvet anyanyelvápolásként vagy környezetnyelvként tanuló gyermek jelentkezett Vajdaság egész területéről. A résztvevők előadását, egy, a vajdasági magyar irodalom, illetve egy, az egyetemes magyar irodalom területéről elmondott szövegét Barta JúliaRácz Ejzler EvilaRicz ÁrminRókus ZoltánBánov Erzsébet, illetve Povázsánszki-Kőműves Noémi összetételű zsűri értékelte.

–Első lépésben nagyon fontos, hogy a szavaló magáénak érezze a verset, annak a szövegi tartalmát, hogy legyen neki általa mondanivalója, legyen hozzá kötődése. Ennek az a titka, hogy néhány mondatban meg kell fogalmazni, hogy a szavaló számára az a bizonyos vers miről is szól, és onnantól már könnyebb lesz meghatározni, hogy a tartalommal tud-e azonosulni, vagy sem. Bátran vissza is lehet utasítani egy verset, és inkább keresni egy másikat, testhezállóbbat. Emellett fontos szempont az is, hogy a korcsoporthoz álló szöveget válasszon a gyermek, hiszen akkor tud igazán megszületni a közlési szándék. Ezért is kértük a szavalóinkat nyomatékosan, hogy ne a zsűrinek szavaljanak, hanem a kis közönségnek, a kortársaknak. Fontos, hogy a szerző és a cím még nem része a versmondásnak, az csak egy információ, amit közölnötök kell, és ráhangolja a testet, a lelket és a szellemet a szövegre. A szünet, a levegővétel a ti barátotok, ne rohanjatok a közlendővel, mert az elhadart szöveg nem feltétlenül érthető, hiába is teszitek oda magatokat teljes mértékben – összegezte a zsűri nevében Povázsánszki-Kőműves Noémi a versmondás esszenciáját, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy a szavalat végére, vagyis befejezésére is figyeljenek oda a gyerekek. Ezt követően a házigazda művelődési központ elnök asszonya, Kisimre Szerda Anna köszönetet mondott a felkészítő tanároknak, majd kihirdette a nyertesek nevét, és átadta az értékes könyvjutalmakat.

A magyart mint környezetnyelvet tanulók közül Aleksić Jug előadását díjazta a zsűri első hellyel, második lett Deveić Olivera, a harmadik helyen Grozdenović Milica és Abrahamski Ines végzett, különdíjat kapott Perišić Stefan. Az elsős–másodikos kategória nyertese Holló Olga lett, második helyezést ért el Ozorák Petra, harmadik helyezett lett Namesztovszki Bence. A harmadik–negyedikesek közül Preszburger Janka győzedelmeskedett, második helyen Kólity Máté végzett, harmadik helyezett Juhász Hanna, különdíjat vehetett át Vortity Anasztázia és Csehák Emma. Az ötödik–hatodikosok közül Szél Hanna előadását díjazták első hellyel, másodikként Vojcsena Patrícia és Szabó Vilmos végzett, harmadik lett Kurnyák Zsófia,különdíjat vehetett át Tóth ÁdámHajvert ZalánRózsa Kincső.A hetedik–nyolcadik osztályosok közül Hugyik Sára győzedelmeskedett, második lett Nikolić Dávid, harmadik helyen Baranyi Máté és Szarka Hanna végzett, különdíjasként Faragó Virágot és Csetvei Zsófiát díjazták. A középiskolásoknál Szabó Rebeka diadalmaskodott, másodikként Gombár Viktort díjazták, harmadik lett Hornyik Emánuel. A rendezvény hangulatát az óbecsei Skandallum zenekar fellépése emelte. A rendezvény megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap, a Márton Áron Szakkollégium, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya önkormányzata és helyi közössége támogatta anyagilag.