2024. április 27., szombat

Az államvezetés számít a bosnyákokra

Aleksandar Vučić szerint a kisebbségeknek jelen kell lenniük a hatalomban

A szerb államvezetés terve az, hogy a bosnyák közösség minél nagyobb számban képviseltesse magát az állami szervekben, mind a köztársasági kormányban, mind a különböző intézményekben vagy ügynökségekben, a hatalom minden szintjén – emelte ki Aleksandar Vučić köztársasági elnök a felújított Novi Pazar–Tutin út átadási ünnepségén. Mint arra rámutatott, azt szeretné, ha a bosnyákok éreznék, hogy a többségi nemzet és az államvezetés testvérként tekint rájuk.

Aleksandar Vučić szavai szerint az államvezetés jóval többet kíván adni a bosnyákoknak, mint amennyit részarányuk alapján kellene. A többségi nemzetnek még az eddigieknél is nagyobb mértékben kell integrálnia az államvezetési struktúrákba a különböző nemzeti kisebbségi közösségeket – nyomatékosította az államelnök. Mint hozzátette, a jövőben nem szabad folytatni a gyakorlatot, hogy a szerb politikusok kizárólag a szerbek érdekeire összpontosítanak, míg például a bosnyák politikusok kizárólag a saját közösségük számára fontos projektumokra. Együttműködésre van szükség, és ez ki is alakul – szögezte le.

– Szeretnénk, ha otthon éreznék magukat Szerbiában és ha tudnák, hogy a szerbek barátaik, illetve testvéreik a bosnyákoknak. Ha Szerbiának van egy bosnyák tábornoka, akkor nem értem, hogy miért ne lehetne több is? Azt szeretnénk, ha a bosnyákok sajátjuknak éreznék a Szerbiai Katonaságot. A katonaságban a bérek 25 százalékkal növekednek, megéri katonának lenni. De nemcsak a katonaságnak van szüksége több bosnyákra, hanem az összes többi ágazatnak és területnek – fogalmazott Vučić.

A béke mindennél fontosabb, és a béke azt is jelenti, hogy Szerbiában mindenki otthon érzi magát, függetlenül nemzeti és vallási hovatartozásától – mondta a köztársasági elnök. Hozzátette, semmi kifogása az ellen, hogy a bosnyákok szorosabbra fűzik kapcsolataikat Szarajevóval, ám azt szeretné, ha a szerbiai bosnyákok nem hagynák el szülőföldjüket. Szerbia további beruházásokkal tervezi fejleszteni a Raškai körzetet – hangsúlyozta Vučić, kifejtve, hogy a jelenlegihez hasonló válságos időszakokban még meghatározóbb az összefogás és a hovatartozástól független együttműködés, illetve együttes válságkezelés. Fontos, hogy Szerbiában mindenki együtt küzdjön az életszínvonal és a gazdaság megőrzéséért – hangzott el a köztársasági elnök beszédének folytatásában, mint ahogyan az is, hogy „akkor, amikor mindenki más verekszik egymással, nekünk nem szabad követnünk példájukat". Most azért kell küzdeni, hogy a Szerbiát korábban elhagyó fiatalok visszatérjenek, valamint azért, hogy Szerbia minden térsége egyformán fejlődjön, ne csak Belgrád – fűzte hozzá Vučić, majd megerősítette, hogy év végéig elkezdik építeni a Novi Pazar-i Klinikai Központot, annak ellenére, hogy ez nem szerepelt a hosszú távú tervekben.

A felújított út kapcsán az államelnök kifejtette, hogy kiemelkedően fontos a Novi Pazar és a Tutin közötti összeköttetés szempontjából. A 20,5 kilométeres útszakasz felújítása 24 millió euróba került, a projektumot törökországi hitelből valósították meg. Az alkalmi rendezvény után Vučić újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Raška irányába is felújítják az utat, ez 12 millió eurós projektum és 2023-ban fejeződik be. A Sjenica–Ivanjica út felújítási munkálatai 10 millió euróba kerülnek.

Vučić elmondása értelmében megtörténhet, hogy belátható időn belül egy nagyobb külföldi beruházó érkezik Novi Pazarba, ám ehhez a közúti infrastruktúra további fejlesztése szükséges. Szavai szerint a legtöbb külföldi beruházó akkor hajlandó befektetni egy-egy térségbe, ha megígérik az autóút kiépítését. Igyekeznek, hogy Novi Pazar esetében is sikerüljön ezt megvalósítani. Újabb utak épülnek

Aleksandar Vučićugyancsak megtekintette a Pridvorica és a Devići közötti, korábban felújított utat, valamint megígérte a devići polgároknak, hogy 2023. szeptember 1-jéig kiépítik az Ivanjica–Odvraćenica utat. Az államelnök szavai szerint stratégiailag fontos útszakaszról van szó, mindenekelőtt a mezőgazdasági termelők szempontjából.