2024. április 26., péntek

Betyár jó volt!

Vasárnap tizenkettedik alkalommal került sor Ludason a lovas találkozóval és bográcsos főzőversennyel egybekötött Betyárnapra. Idén ötvenhárom főzőcsapat mérte össze a főzőtudományát, emellett lovas játékokat, fogathajtó versenyt, ügyességi bemutatót is láthattak az egybegyűltek, de volt persze kirakodóvásár, sátor, ahol hűsölni lehetett, mindez kiváló hangulat kíséretében.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A megnyitón a Magyar Nemzeti Tanács nevében Fontányi Csilla köszöntötte a látogatókat és a résztvevőket.

– Mindig szeretettel jövünk. Ez a rendezvény nagyon fontos a közösségünk számára, hiszen a környező falvakból is sokan érkeznek. A ludasi szervezők igazán figyelemre méltó hagyományt teremtettek ebből a rendezvényből. A továbbiakban is sok sikert és kitartást kívánunk hozzá – hallottuk Fontányi Csillától.

Az egybegyűltekkel Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár is megosztotta a gondolatait.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– A magyar kormány néhány évvel ezelőtt elindította a magyar értékek összegzését, az értéktárat, erről pedig mindjárt eszünkbe juthat a ludasi Betyárnap is, hiszen ez is egy hagyományteremtő és -megőrző rendezvény. Ludas mindenki számára példaértékű közösség, ahol mindig történnek jó dolgok. Örömmel jönnek ide a szabadkaiak és a környező településen élők is. Két dolgot emelnék ki, ami a magyar közösség számára most nagyon fontos, egyik a népszámlálás, ezzel kapcsolatban mindenkit arra buzdított, hogy vállalják a magyarságukat, mert az érték, identitás és kincs. Minél többen vagyunk, annál nagyobb lesz a vajdasági magyar közösség ereje. A másik a közelgő nemzeti tanácsi választások. Szintén arra kérek mindenkit, hogy ezen is vegyenek részt, mert az oktatási, a kulturális, az ilyen típusú rendezvények megtartásához is fontos, hogy erős nemzeti tanácsunk legyen – fejtette ki Kudlik Zoltán.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A rendezvényről Aladics Tibort, a ludasi helyi közösség tanácsának elnökét kérdeztük.

– Az MNT mindvégig támogatta a rendezvényt, amiért köszönetet mondunk. A viták ellenére is mi a magunkénak érezzük Rózsa Sándor, mert a Ludasi-tavon található a szigete, és azt is tudjuk, hogy ezen a vidéken portyázott. Valamilyen szempontból tehát kötődünk a betyársághoz. Nagyon fontosnak tartom az ilyen falusi rendezvényeket, és büszke vagyok arra, hogy olyan nagyszabású eseményeket tudunk szervezni, mint amilyen a Fokhagymafesztivál, a falunap és a Betyárnap is, amely több ezer embert mozgat meg. Számunkra ez azért is fontos, mert egy ilyen kis falu, mint Ludas, meg tudja mutatni, hogy erre is képes. Fontosnak tartjuk, hogy őrizzük a hagyományainkat, és ne tévesszük szem elől az őseink nyomdokait – hallottuk Aladics Tibortól.

A Betyárnapra Magyarországról is jöttek betyárok, ők voltak a díszvendégek, akik Fackelmann Istvánnal, Ásotthalom alpolgármesterével érkeztek.

– Nekünk az lenne a legjobb, ha ez a határ nem létezne, de határon innen és túl is tudunk közösen ünnepelni – mondta az alpolgármester.