2024. április 25., csütörtök

Szigetelték a falakat

Energiahatékonyság a magyarkanizsai óvodában

A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épülete új szigetelést kapott a tartományi oktatási titkárság pályázatára benyújtott sikeres projekt jóvoltából, melyhez az önkormányzat is hozzájárult. Nagy öröm ez az óvodának és az önkormányzatnak is, hiszen energiahatékonysági szempontból fontos lépés, ami azt is jelenti, hogy nemcsak spórolnak, hanem a megmaradó összeget majd másra, a gyerekekre tudják fordítani. A központi épületben és az összes többiben is gázfűtés van, kivéve az oromit, ahol nincs központi gáz, de mind a kilenc helyi közösség tizenegy épületében nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a legkisebbek komfortosan érezzék magukat a hideg beálltától kezdve is. Veselinov Ibolya intézményigazgató szerint ez nagy lépés, és örömmel számolt be a hírről.

– Februárban a tartományi titkárság írta ki a pályázatot, és azon mi is részt vettünk. Örömünkre kétmillió-kilencszázezer dinárt nyertünk, és az épületünk külső szigetelését, valamint a külső festését végeztük el ebből a pénzből. Nagyon örülünk neki, hiszen a nyílászárókat pár évvel ezelőtt kicseréltük, és a folyamatosságot tartva sikerült most a szigetelést is megoldani. Ez a beruházás a számlákon biztos meg fog mutatkozni. A külső burkolat nagyon sokat jelent energiahatékonysági szempontból – mondta az igazgatónő, aki elárulta, hogy figyelik a pályázatokat, tervük is van, és ennek értelmében Horgos következik majd. – Újdonság, hogy eddig sztiroporral szigeteltek, ettől az évtől pedig a pályázatban meghatározottak szerint kőgyapottal kellett megcsinálni.

Az óvoda épületét Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere is megtekintette, aki örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a tartományi oktatási titkárság a támogatás 90 százalékát biztosította, az önkormányzatnak így 10 százalékkal kellett hozzájárulnia, hogy meglegyen az önrész.

– Az épületeinkben mindig van munka, de nagyon örülök neki, hogy az óvoda vezetősége mindig előre gondolkodik, és már a következő évekre is előkészíti a tervdokumentációkat. A pályázatok így nem érnek meglepetésként minket, és nagy sikerrel veszünk részt a támogatások igénylésénél, így szinte minden évben valamelyik épületünk megújulhat, korszerűbbé válhat – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy Magyarkanizsa községben is kidolgozták azokat az állami szinten kért akcióterveket, melyek hatékonysága a fűtési szezon kezdetekor derül ki.