2024. április 25., csütörtök

Lesz-e elég az alapvető élelmiszerekből?

Goran Đaković, a földművelésügyi miniszter tanácsadója a Szerbiai RTV reggeli műsorában elmondta, hogy az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos helyzet ellenőrzés alatt áll, és minden élelmiszerből van elég, mert megvannak az alapanyagok.

– Van elég megtermelt napraforgónk, cukorrépánk. Ami a napraforgót illeti, idén 750 ezer tonna termett, ami rekordtermésnek számít, ennek harmada van olajban, ami számunkra, és az exportra is elég. Van elég cukor és tej is, még akkor is, ha a piac instabil– mutatott rá Đaković.

Elmondása szerint a tej kapcsán több területen más-más a helyzet, elsősorban az újraelosztás, a nyerstej értékesítése zajlott a mögöttünk álló időszakban. Hozzátette, hogy a következő napokban stabilizálódik a piac.

– Az olaj ára 189 dinár körül mozog, valahol 194 körül. Franciaországban négy euró, Máltán öt euró. Elegendő mennyiségű étolajunk van, egy átlagos család havonta egy-két litert fogyaszt – jegyezte meg Đaković.

A Szerb Nemzeti Bank úgy döntött, hogy moratóriumot hirdet a mezőgazdasági hitelekre legfeljebb egy évre. Đaković elmondta, hogy hétfőtől már mehetnek a gazdák a bankba, minden az egyénen és a bankon múlik.