2024. április 27., szombat

Kihívásokkal teli másfél év

Nehéz gazdasági, energetikai időszak veszi kezdetét, értékelte az államfő az ópázovai gyáravatón – Ma jelent be fontos intézkedéseket

Kiemelkedő eredménynek számít, hogy mindössze 11 hónap alatt sikerült tető alá hozni a német MTU Maintenance Serbia repülőgépmotor-alkatrészek nagyjavításával foglalkozó gyár újpázovai üzemét, jelentette ki a pénteki gyáravatón Aleksandar Vučić államfő. Szerbia számára nagy napnak számít az MTU megjelenése, értékelte, majd hozzátette, nehéz gazdasági időszak előtt állunk a magas energiaárak miatt, az MTU viszont biztosan nem fogja elhagyni az országot a gáz csillagászati ára miatt, de mások hoznak majd ilyen döntéseket is. Egy 14,6 millió eurós beruházásról van szó, jelentette ki, de a beruházóval máris a gyár bővítéséről kezdenek tárgyalásokat. Minden egyes befektetésnek óriási most a jelentősége, a következő másfél év ugyanis kihívásokkal teli időszaknak számít. Újpázován a duális képzést támogató új oktatási intézmény is épül 15 millió euró értékben, a német KfW fejlesztési bank hiteléből 2,5 millió euróval járulnak hozzá ezekhez a munkálatokhoz, a többi összeget az MTU finanszírozza, mert befektetésnek tekinti a minőségi káder kiképzését.

A helyszínen a gyár vezetői és a jelenlévő kormánytagok arra emlékeztettek, hogy a német vállalat a repülőgépmotorok vezető gyártója és karbantartója a világon, az Airbus A320-ban található V2500-as motor is portfóliójának része.

INKÁBB NEM BESZÉLGETTEK

A köztársasági elnök aktuális témákról is nyilatkozott a gyár megnyitása során. A csütörtöki prágai uniós csúcs kapcsán elmondta, minden ilyen összejövetelre lehetőségként tekint. A konferencián 38 európai és más kontinensről származó tisztségviselővel tudott négyszemközt beszélgetni, s úgy értékelte, megfelelő módon használta ki az időt a hazai érdekek ismertetésére. Előtérbe kerültek az energetikai témák, köztük elsősorban az EU nyolcadik oroszellenes szankciócsomagja is, melynek keretében, horvát javaslatra, egy ideig úgy tűnt, Szerbia sem szállíthat majd be kőolajat az adriai vezetéken keresztül. A későbbiekben az EU tisztségviselői ismertették, hogy elhalasztották a végleges döntés meghozását Szerbiával kapcsolatban. Van egy olyan elképzelés is, mely szerint a nyugat-balkáni országok kivételt képezhetnének. Diplomáciai adok-kapok alakult azonban ki a szerb és horvát állami tisztségviselők között, amiért Zágráb egyáltalán javasolt egy ilyen Szerbia számára hátrányosnak számító döntést. Vučić pénteken azt mondta, Prágában nem kívánt beszélgetni a horvát elnökkel.

INDONÉZIAI SZÉN, KELETI PARTNEREK

Kitért arra, hogy szombaton, a nyilvánossághoz intézendő beszédében mindenről részletesen tájékoztatja majd a nyilvánosságot, elsősorban az energetikát és az előttünk álló telet érintő kérdésekről. Úgy fogalmazott, Szerbia máris eldöntötte, mit tesz abban az esetben, ha a horvát javaslatot végül elfogadja az EU, s erről is beszámol majd. Közölte továbbá, hogy az áramellátás szavatolása érdekében vasárnap egy szenet szállító teherhajó indul útnak Szerbiába Indonéziából, az onnan importált szénnel a hazai szénnek a minőségi javítása a cél, fogalmazott.

Ana Brnabić kormányfő és Aleksandar Vučić a nap folyamán egyeztetett az energetikai helyzet és az államfő szombati beszéde kapcsán. Brnabić ezzel kapcsolatban azt mondta, Szerbia pozíciójának a módosítására is szükség lehet, amennyiben az EU végül kedvezőtlen döntést hozna és nem engedélyezné az orosz kőolaj importját. Az ország azonban bízik az Egyesült Arab Emírségekkel, Szaúd-Arábiával, Azerbajdzsánnal fennálló partnerviszonyban, ahogyan továbbra is számít az EU-val és az Egyesült Államokkal meglévő jó kapcsolatokra is – tette hozzá.