2024. április 25., csütörtök

Az összetartozás a jelszavuk – VIDEÓ

Szeptember 23-án újra begördült a Magyar Szó Taxi, napilapunk videós beszélgetős műsora. Minden héten újabb vendéggel jelentkezem, aki beül mellém az anyósülésre, és együtt autózunk, miközben nem mindennapi témákról osztjuk meg egymással gondolatainkat. A teljes beszélgetésről készült videót a Magyar Szó online felületén, a Facebook-oldalunkon és a YouTube-csatornánkon tekinthetik meg, a szerkesztett változatát azonban napilapunkban is elolvashatják.

A muzslyaiak összetartanak – vallja Palatinus Ervin, a helyi közösség elnöke. Ezt jól tükrözi az is, hogy több mint 20 magyar hagyományokat ápoló és helyi művelődési életet gazdagító civil szervezet működik a faluban, valamint sikeres labdarúgó- és kézilabda-csapatokkal is büszkélkednek. A helyi közösség elnökével a muzslyaiakról, az életükről, örömeikről és problémáikról beszélgettünk.

Hányan élnek jelenleg Muzslyán, és hogy alakul a magyarság összetétele a faluban?
– A ’90-es években Muzslyának 13 ezer színtiszta magyar ajkú lakosa volt. Ma sajnos a nagy kivándorlás miatt körülbelül feleannyi lakosa van, de még mindig büszkén mondhatom, hogy a magyarság tartja magát, és még mindig a magyar szó az, amely többségben van.

Hogyan néz ki a muzslyaiak élete? Például ha az egyik szomszéd süt kalácsot, akkor a másiknak is visz belőle?
– Muzslyán megmaradt a jó viszony a szomszédok, a rokonok között. Még mindig vannak disznótorok, és a szűkebb-szélesebb rokoni és baráti körrel megünnepeljük a születésnapokat, névnapokat, karácsonyokat. Úgyhogy Muzslya megmaradt Muzslyának. Fontosak a kapcsolatok. Több dolog miatt is. Jobban összetartanak az emberek és jobban meg tudjuk védeni magunkat a társadalom hatásaitól.

Milyen a muzslyai művelődési élet?
– Muzslya eseményekben nagyon gazdag. Ez természetesen a civil szervezeteknek köszönhető, amelyek rengeteg időt és erőt áldoznak arra, hogy mindez így maradjon. Most csak pár nagyobb eseményt említek meg. Februárban lesz a töpörtőfesztivál, ez az esemény nagy múltra tekint vissza és hagyománnyá vált, évente 12–14 ezer vendég is megfordul rajta. Ezt követően lesz az aratóverseny, de a legnagyobb eseményünk a búcsú. Rengeteg esemény zajlik Muzslyán, és büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak rendezvényekről beszélhetünk, hanem hagyományról is.

Muzslyán nemcsak a kulturális élet gazdag, hanem a sportélet is szépen fejlődik, ugyanis a közelmúltban adtak át egy fedett műfüves pályát.
– A sportélet fejlesztését és a fedett műfüves focipálya megépítését Pásztor István elnök úr jóváhagyásával és segítségével valósítottuk meg. A muzslyai sportélet ez alatt a pár év alatt annyira megerősödött, hogy a helyieken túl a környező falvak fiataljai is itt fociznak és kézilabdáznak, és ez tényleg nagy eredmény Muzslya számára.

Van utánpótlás?
– Hogyne lenne! Büszkén mondhatom, hogy nemcsak férfi fociról beszélünk, hanem a nőiről is, és a kislányaink most már Vajdaság-szerte sorba legyőzik az erős és neves csapatokat.

A faluban nagy jelentősége van a mezőgazdaságnak. Te is ezzel foglalkozol. Megéri még?
– Megéri. Hogy mondjam… Meg vagyunk fertőzve. Ez egy olyan betegség, amiből az ember nem bír kikecmeregni, mert a mezőgazdaságban nemcsak nagyon sokat kell dolgozni, hanem szeretni is kell azt. Ha az ember nem szeretné, akkor már rég felhagytunk volna vele, és valami mással foglalkoznánk. Muzslyai földmese: valamikor volt egy híres szövetkezet, ahol kétszázvalahány muzslyai termelő volt bejegyezve és dolgozott. Sajnos a szövetkezet tönkrement, és a földek nagyobb része nem a helyiekhez került. Muzslyán tizenvalahányan maradtunk, akik ezekkel a földekkel foglalkozunk és próbálunk megélni belőlük. Az jó, hogy a muzslyai összetartozás is megvan bennünk. Ez legjobban az állattenyésztőknél mutatkozik meg. A meglévő falusi legelőket elosztottuk egymás között, hogy mindenki meg legyen elégedve. A falu azért nem vesz el egy fityinget sem, mert a falu tanácsa szerint a mezőgazdaságot nem segíteni, hanem támogatni kell. Sajnos az én szakmám is oda jutott, hogy nagyon meg kell fontolni, hogy és miként termelünk, tehát nem tévedhetünk. A befektetés árát a végtermék nem követi. Idáig is nehéz volt kitermelni valamit, hogy gazdaságos legyen, de ez az év különösen nehéz lesz. Nem tévedhet a termelő, mert akkor tönkremegy.

Muzslyaiként mire vagy a legbüszkébb?
– Visszatérnék a muzslyai létre, a muzslyai összetartozásra, összefogásra. Sok helyen jártam már, és a muzslyaiak ezt az erőt mindenhol továbbvitték. Voltam Svájcban és Svédországban is, ott is vannak muzslyaiak. Ahol ledobsz három muzslyait, ott egyesületet alakítanak, vagy főzőcskéznek hétvégenként. Büszke vagyok, hogy így összetartanak, és akárhova pottyannak, továbbviszik a muzslyai eszmét és a muzslyai létet.

Magyar Szó Taxi: Mi hozzuk a híreket!