2024. április 27., szombat

Eltűnő idők nyomában – Nagyszüleink hagyatéka

Szép Vajdaság! – A Magyar Szó fotópályázatának 12. fordulója

A vajdasági magyarság hagyománytisztelő közösség. Ha másban nem is, ebben mindenképpen sokan egyetérthetünk. A környezetünkben így számos lehetőség adódik arra, hogy találkozzunk régi mesterségeket űző vállalkozókkal, megcsodáljuk a kézimunkaszakkörök szemet gyönyörködtető alkotásait, ahogy a néptánccsoportok szívet melengető előadásait is. Mi valóban éltetjük és megéljük a hagyományainkat, hiszen még ma is minden otthonban ott lapul egy jól bevált, nagymamától átörökített recept, valamint a tradicionális ételkészítési eljárásokat is elsajátítottuk, miközben gyerekként a konyhában szorgoskodó nagymama mellett tébláboltunk. És akkor még nem is szóltunk családi örökségünk gazdagságáról, azokról a használati eszközökről és berendezési tárgyakról, amelyek ma is büszkén hirdetik az elmúlt idők nagyszerűségét.

Szép Vajdaság! fotópályázatunk 12. fordulóját ezúttal az Eltűnő idők nyomában – Nagyszüleink hagyatéka témában hirdetjük meg, és olyan alkotásokat várunk a pályázóktól, amelyek bemutatják az elmúlt idők ma is tündöklő varázsát a vajdasági magyarság mindennapjaiban.

Arra biztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy egy-egy fotóval örökítsék meg az eltűnő idők nyomait, s mutassák meg azokat a környezetükben rejlő maradandó értékeket, amelyekről büszkén elmondhatjuk, hogy nagyszüleink hagyatékának legbecsesebb kincsei. Legyen az egy régi bútordarab, konyhai kellék, öltözék, tradicionális étel vagy ital, meghatározó eseményeken való részvétel, illetve egyéb különlegesség. Egy íz, egy illat, egy emlék, ami visszarepít bennünket a múltba.

A pályázatra 2022. október 7-e és 17-e között küldhetik be a fotókat a szepvajdasag@magyarszo.rs e-mail-címre. Az eredményhirdetésre másnap, október 18-án, kedden este 20 órakor kerül sor a Magyar Szó honlapján és Facebook-oldalán.

A pályázat különlegessége továbbra is az, hogy a nyereményeket vajdasági magyar termelők és vállalkozók biztosítják. A legszebb fotókért járó jutalom ezúttal egy bácskai, fehér lyukhímzésű asztali futó, Sebők Valéria, a szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímző szakkör vezetője jóvoltából, egy pipacsmintás, kézzel festett üvegtál, Klinec Magdolna temerini üvegfestő felajánlásával és egy csipkemintás, fehér kerámia tálca, amit Zelenka Flóra, a temerini TAKT kerámia-szakcsoportjának vezetője biztosít. Ezen felül, minden díjazottat megajándékozzuk egy-egy páros belépőjeggyel az újonnan megnyílt szabadkai Porcelánmúzeumba.

Továbbá, ahogy azt már Önök megszokhatták, a nyertes fotó egy hétig a Magyar Szó Facebook-oldalának borítóképe lesz.

A fényképeket szakmai zsűri értékeli majd: Molnár Edvárd és Ótos András fotósok, valamint Máriás Endre főszerkesztő-helyettes.

Pályázatunkra amatőr fotósok olyan munkáit várjuk, amelyek még nem részesültek elismerésben, díjazásban. Egy jelentkező legfeljebb három fotóval vehet részt a pályázaton. Fontos, hogy minden fotónál tüntessék fel, Vajdaság mely településén készült a kép, valamint a fotó készítőjének a nevét és lakhelyét.

Arra kérjük a pályázókat, hogy kizárólag olyan fotókat küldjenek be, amelyeken kifejezésre jutnak az eltűnő idők nyomai, illetve amelyek egyértelműen szemléltetik, hogy nagyszüleink hagyatéka még most is elevenen él a vajdasági magyar közösség tagjai körében. Azokat a fotókat, amelyek nem az adott pályázati kör témájához kapcsolódnak, a zsűri az elbíráláskor nem veszi figyelembe.

Mindenkinek sok szerencsét kívánunk!