2024. április 27., szombat

Tiltakoznak az emlékmű ellen

Az 1944/45-ben ártatlanul kivégzettek számára állítandó, limáni emlékmű továbbra is érzékeny politikai kérdés. Felállítását ma éppen azok ellenezik leghangosabban, akik magukat háborúellenes, antifasiszta erőkként hirdetik. Az 1944–45-ös ártatlan áldozatok szobrának közbeszerzését – kitartó és erőteljes politikai ráhatással – már tavaly sikerült teljesen lezárni, a szobor kifaragása is, akárcsak a talpazatára vonatkozó közbeszerzés is befejeződött.

Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezetének elnöke korábban elmondta, hogy tekintettel az ellenzéki támadásokra, szenzációvadász fogásokra, nagyon körültekintőnek kellett lenniük, és hogy a kijelölt helyen csak akkor fogják méltóképpen felavatni a szobrot, amikor már a közvilágítás, illetve a videós felügyelőrendszer is működőképes lesz. Csupán ez szavatolhatja az emlékmű biztonságát.

Az emlékművet a limáni Lidl áruház és a folyamőrség kaszárnyája közötti, füves részen fogják felállítani (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az emlékművet a limáni Lidl áruház és a folyamőrség kaszárnyája közötti, füves részen fogják felállítani (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az emlékmű felállításának tervét a Vajdasági Szociáldemokrata Liga ellenzi legélesebben, azt követelik, hogy a jelzett időperiódusban életüket vesztett (kivégzett), ártatlan személyek nevei legyenek feltüntetve, ugyanis ellenkező esetben az emlékezés könnyen egy kalap alá vehetné őket a második világháború, jogosan kivégzett gonosztevőivel.