2024. március 28., csütörtök

A megújulás feltartóztathatatlan

Háromnapos Kárpát-medencei mentálhigiénés konferencia kezdődött Szabadkán

A budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem és a Buda Béla Mentálhigiénés Forrásközpont szervezésében Szabadkán tartják meg a Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat VII. Hálózatépítő Konferenciáját, A megújulás ajándéka címmel. A háromnapos rendezvény társszervezője a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K), amelyik 2019 óta ad helyt a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar székhelyen kívüli mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzésének.

A konferencia ünnepélyes megnyitóját, amelyiken a külföldről érkezett vendégek mellett többek között az MNT vezetésének, továbbá a Magyar Összefogás nemzeti tanácsi választási jelöltlista képviselői vettek részt, a Városháza dísztermében tartották meg. Köszöntőt mondott Koncz Hajnalka szabadkai mentálhigiénés szakember és Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense, majd dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora és a Fidesz európai parlamenti képviselője, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szólt az egybegyűltekhez.

AZ ÉRTÉKEKRŐL VALÓ LEMONDÁS BETEGGÉ TESZ

Trócsányi László felidézte, hogy a napokban, válaszolva Orbán Viktor azon kérdésére, hogy mi a Károli Gáspár Egyetem húzóágazata, azt válaszolta, a pszichológia, illetve ezen belül a mentálhigiénia. Amikor Orbán visszakérdezett, valóban ennyire sok pszichológusra van-e szükség, közölte vele, igen, mivel a baj egyre nagyobb. Szavai szerint egyebek mellett azért, mert az emberek megfeledkeznek bizonyos értékeikről.

– Azokat a dolgokat, amelyekről korábban azt gondoltuk, hogy fontosak, most egyesek megkérdőjelezik. Ezt egyre többen elhiszik. Gondoljunk csak bele, hogy nekünk, a Kárpát-medencében, mit jelent a magyar nemzethez való tartozásnak az érzése. A nemzet összetartó erő, közösséget jelent. Ehhez képest Európában ez a fogalom teljes mértékben leértékelődött, aki nemzetben gondolkodik, az gyanús nacionalista figura, aki a XIX. század rossz emlékeit hordozza magában. A Károli Gáspár Egyetemen ezt nem tudjuk elfogadni, számunkra a nemzet érték és kapocs. Az individualitás térnyerése háttérbe szorítja a közösséget, noha a közösség egyéniség nélkül nyáj, míg az egyéniségek közösség nélkül anarchia – fogalmazott Trócsányi László.

Számunkra a nemzet érték és kapocs – fogalmazott beszédében Trócsányi László (Fotó: Molnár Edvárd)

Számunkra a nemzet érték és kapocs – fogalmazott beszédében Trócsányi László (Fotó: Molnár Edvárd)

A MEGÚJULÁS KÉPESSÉG IS

Bibliai értelemben a megújulás ajándéka a gyökeres változás, Isten meglelése, az az újjászületés, amelyik a hittel teli élettel kezdődik, emelte ki A nemzeti identitás aspektusai című előadásában Pásztor István. Mint arra rámutatott, nem bibliai értelemben a megújulás képessége.

– Akkor, amikor a közösség és az egyén lelkiállapotáról beszélünk, az elvonatkozhatatlan attól, hogy az identitás megőrzésének a szempontjából milyen eredményt mutat fel a politikum. Amikor ma identitásról beszélünk, akkor ezt nem tehetjük meg úgy, hogy közben ne beszéljünk a szuverenitás, vagy az integritás és az integráció, valamint a többség és a kisebbség viszonyának a kérdéséről. Ez a kérdéskör határozza meg azt a légkört, amelyikben közösségként és annak részeként élünk. Nekünk 12 éve közjogi legitimitással rendelkező nemzeti tanácsunk van, ennek kereteiben az oktatásnak, a tájékoztatásnak, a hivatalos nyelvhasználatnak és a kultúrának a területeit rendezzük. Olyan rendszert építettünk ki, amelyik nagyfokú autonómiát jelent számunkra, annak köszönhetően, hogy az állam átruházta az MNT-re bizonyos állami kompetenciáinak az ellátását – fejtette ki, a VMSZ elnöke és emlékeztetett, hogy a vajdasági magyarság szempontjából jelenleg a november 13-án esedékes nemzeti tanácsi választás, valamint az október végéig tartó népszámlálás jelenik meg kiemelkedően fontos feladatként. A nemzeti tanácsi választás vonatkozásában elmondta, az eddigi három mandátumot jellemző nemzetépítő munkát tervezik folytatni.

A későbbiekben Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézetének vezetője átadta a 2022. évi Buda Béla-díjat Grezsa Ferenc pszichiáternek, a KRE nyugalmazott tanszékvezetőjének, Takács Péternek és Farkas Magdolnának, a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete tanársegédjeinek.