2024. április 26., péntek

Aki pelletet venne, forduljon a gyártókhoz

A pelletgyárak zöme rendesen üzemel, van nyersanyaguk, és mindazok, akiknek eddig nem sikerült beszerezni a napokban kezdődő fűtési idényre a pelletet, közvetlenül a gyártókkal vegyék fel a kapcsolatot – javasolja Branko Glavonjić, a Belgrádi Egyetem Erdészeti Karának tanára. A Tanjugnak azt nyilatkozta, hogy a nagyobb városokban lehet pelletet kapni, elsősorban a pelletgyártók tulajdonában, illetve az ellenőrzésük alatt levő fatelepeken.

– A gyárak úgy döntöttek, hogy kiskereskedelemmel is foglalkoznak, tehát aki pelletet vásárolna, forduljon hozzájuk. Ez most így van, és biztosan így lesz október végéig, ameddig hatályos a hatósági árkorlátozás – mondta Glavonjić. A kormány, mint ismeretes, a pellethiány hírére augusztustól kezdve három hónapra betiltotta a kivitelt, valamint maximum 38.000 dináros pelletárat engedélyezett, az ennél magasabb kiskereskedelmi ár tehát törvényellenes.

  – Nem tulajdonítok nagyobb fontosságot a feketepiacról szóló híreknek. Mindenkinek van lehetősége beszerezni a pelletet, csakhogy tudni kell, hogy ilyen helyzetekben mindig vannak körmönfont emberek, most is megjelentek a viszonteladók. Ne tőlük vásároljanak, hanem a gyáraktól, az államilag megszabott áron, 320 euróért! Tavaly még 220-230 euróba került tonnája, tehát kb. 100 euróval drágult. Az árkorlátozási rendelet előtt 400 eurót is elkértek érte, ezért reagált a kormány. A gyártók szerint a 38.000 dinár túl kevés, ezért úgy döntöttek, maguk vállalják az eladást is, ami lelassította a termék piacra juttatását. Van elég nyersanyaguk, rendes ütemben termelnek, és a saját csatornáikon keresztül küldik szét a vásárlóknak – mondta Glavonjić, hozzátéve, hogy a kisebb településeken sajnos nincs pellet, kérdés, hogy lesz-e. Egyébként a tűzifa ára szabadon alakul, köbmétere szeptember eleje óta csak 200 dinárral drágult, ami arra utal, hogy a háztartások már megvásárolták a szükséges mennyiséget, így az ár stabilizálódik.