2024. április 27., szombat

Újabb óvodával gazdagabb Újvidék

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere meglátogatta Veterniken a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény újonnan megépült Kamičak óvodáját, amely nemrégiben a Milan Tepić utcában nyitotta meg ajtaját a gyermekek előtt.

Az új, 2051 négyzetméteres óvoda megépítését az újvidéki önkormányzat finanszírozta. A munkálatokat tavaly nyáron kezdték meg, és a tervezett határidő előtt, már szeptemberben befejezték.

– Nagyon büszke vagyok a legújabb, sikeres veterniki projektünkre, a Radosno detinjstvo új óvodájára. A Kamičak óvodába 274 gyermek iratkozott be, 12 csoportba szervezték meg a foglalkozásokat, ebből 6-ba a bölcsisek járnak. Szeretnék gratulálni a városi jogviszonyi, valamint az oktatási hivatalnak azért, hogy sikeresen megvalósították ezt a projektet, az új óvoda dolgozóinak pedig sok sikert kívánok a munkájukhoz. Az idén kb. 17.300 gyermeket írattak be a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény óvodáiba, ami rekordnak számít. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy amikor 10 évvel ezelőtt megválasztottak polgármesternek, sokkal kevesebben jártak az újvidéki ovikba, kb. 15.700-an. Az új, pozitív mutatók egy felelős politika következményei, és nem a poénvadászatoknak köszönhető. Bebizonyítottuk, hogy jó volt az óvodabővítési stratégiánk, megőriztük a Radosno detinjstvo Gyermekintézményt annak ellenére, hogy 2012-ben több mint egy milliárd dinárnyi adóssága volt. Megoldottuk a volt városi hatalom által előidézett problémát, a központi konyha pedig mára már kiválóan működik. Az elmúlt 10 évben öt új óvodát építettünk, 11-et pedig kibővítettünk, és ennek köszönhetően most sokkal több gyermeket fogadhatnak az újvidéki óvodák. Ezenkívül, 2015-től támogatjuk a magánóvodákat is, 2019-ben pedig az önkormányzat úgy döntött, hogy az óvodai ellátás ingyenes lesz a város területén. A felsorolt sikerek nem jöttek csak úgy, maguktól, ez az újvidéki önkormányzat sikeres munkájának a gyümölcse – emlékeztetett Újvidék polgármestere. Hozzátette: a következő időszakban azon dolgoznak, hogy növekedjen az óvoda dolgozóinak a fizetése.

 – Tíz évvel ezelőtt az óvónők fizetése 35.000 dinárt tett ki, ma pedig több mint 56.000 dinár. A januári béremeléssel a havi fizetésük megközelíti majd a 63.000 dinárt, ami természetesen még mindig nem elegendő, de ez is komoly eredménynek számít. Ezenkívül, a szolidáris támogatást is megnöveltük, erre a célra az idén a városi költségvetésben 60.000 dinárt biztosítottunk minden dolgozó számára. Továbbra is gondot jelent a segédszemélyzet alkalmazása, mert a törvény komoly korlátokat szab, de az elkövetkező időszakban erre is találunk majd megoldást – ígérte Vučević.