2024. április 27., szombat
RÖPLABDA – XIX. NŐI VB

Az elődöntőben ismét az USA-val?

Eddig még nem alkalmazott, teljesen eredeti módon folytatódik a lengyel és holland közös rendezésű női röplabda-vb. Az ötfordulós első csoportszakasz után két, egyformán nyolcas csoportban további négy forduló következik. Az E jelzésűt az A és a D csoport 4-4 továbbjutója alkotja, az F-ben pedig a B-ből és a C-ből továbblépők szerepelnek. A csapatok az új körbe magukkal viszik az egymás közötti eredményeket, és csak a másik csoportból érkezettekkel játszanak. Szerbia tehát vitte magával az F csoportba az USA, Kanada és Németország elleni 3:0-s győzelmeket, vagyis kilenc ponttal kezd, a folytatásban pedig mától e sorrendben Lengyelországgal, a Dominikai Köztársasággal, Thaifölddel és Törökországgal mérkőzik. A második szakasz befejeztével a csoportokon belül vívják a negyed- (az 1–4 és 2–3 képlet szerint) és az elődöntőt. Szerbia, persze, ha a négy között végez, a negyeddöntőben például megint játszhat a török lányokkal, az elődöntőben pedig az USA-val.

Ugyanígy kapjuk meg az E csoportból a vb másik döntősét. Ott a kezdősorrend a következő: Olaszország 3:0 (9), Kína 2:1 (6), Brazília 2:1 (6), Japán 2:1 (6), Belgium 2:1 (6), Hollandia 1:2 (3), Argentína 0:3 (0), Puerto Rico 0:3 (0).

A Szerbia–Lengyelország meccs ma 20.30-kor lesz műsoron. A két válogatott legutóbb vb-n 2010-ben mérkőzött meg, amikor Szerbia 3:1-re nyert, négy évvel korábban pedig, amikor Szerbia híres válogatottja (Spasojević, Đeresilo, Ognjenović, Molnár, Ćebić, Nikolić, Čitaković stb.) Japánban megszerezte első vb-érmét, az eredmény sima 3:0 volt.

Női vb, A csoport, 5. forduló: Belgium–Kamerun 3:0, Olaszország–Hollandia 3:1. D csoport, 5. forduló: Japán–Argentína 3:0.