2024. április 25., csütörtök

Új előadások és régi kedvencek

A szabadkai Népszínház Magyart Társulata is megkezdte nemrég az új produkció próbáit

Új előadás is várható jövő hónap elején, de még azelőtt a Délvidéki Magyar Színjátszás Napjának megünneplésére is sor kerül. Az évad újdonságairól Körmöci Petronellát, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatóját kérdeztük:

– Közös produkciót készítettünk a dunaújvárosi Bartók Színházzal, ahol nagy sikerrel be is lett mutatva. A próbák is ott folytak. Barta Lajos Szerelem című művéről van szó, amely alapján Czajlik József rendezett előadást. Czajlik Józsefet nem kell külön bemutatni a közönségünknek. Ő rendezte az Édes Annát és a Prahot is. Érdekesség, hogy az előadás dramaturgja Gyarmati Kata, volt társulatvezetőnk. A gazdasági problémák miatt nem úgy vehetünk részt a produkcióban, ahogyan terveztük, pénzben nem tudunk hozzájárulni, de szerepel benne két társulattagunk, Kalmár Zsuzsa és Magyar Zsófia, valamint Grgity Nikoletta fiatal szabadkai színművésznő is. A tervek szerint az előadást előbb Dunaújvárosban játsszák, a következő évadban pedig mi is repertoárra tűzzük.

Nemrég Dedovity Tomity Dina is bemutatta a monodrámáját, amit ő is írt. Ez a mestervizsgája. Tavaly Magyar Zsófia és Budinčević Krisztián előadását mutattuk be, és ezt a monodrámacsokrot is szeretnénk repertoárra tűzni. Kitűnő értékelést kaptak a tanárok és a nézők részéről is. Ez egy jó lehetőség a fiataloknak a gyakorlatra, hogy minél többet legyenek közönség előtt, és érezzék a súlyát annak, hogy úgymond egyedül visznek egy egész estét betöltő előadást. Nagyon jó tréning ez a kezdő színészeknek, a közönségnek pedig plusz előadás. Nagyon hálás vagyok, hogy ez nálunk létrejöhet – hallottuk Körmöci Petronellától, akitől azt is megtudhattuk, hogy megkezdődtek az új produkció próbái.

– Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját visszük színre. Idén Móricz Zsigmond halálának hetvenedik évfordulójáról emlékezünk meg. Ez a mű korábban már megelevenedett a Népszínházban, úgy három évtizede óriási sikerrel játszották és nagy érdeklődés övezte a közönség részéről. Az előadást ezúttal László Sándor rendezi, aki nálunk legutóbb az Osztrigás Micit rendezte, azután pedig a Klamm háborújában játszott, amiért Pataki-gyűrűt is kapott. Mindeközben pedig fiatalokat tanít az akadémián. A Covid idején csak a kevés szereplős, kis színpados előadásokat játszhattuk, de most végre lesz egy új, egész társulatos előadásunk, méghozzá zenekarral, élő zenével, igazi muzsikával. A koreográfiát Virág György készíti. Ez lesz egyben az új tájoló előadásunk is. A bemutatója november 8-án várható.

Szintén a jövő hónapban Puskás Zoltán kezdi meg nálunk a próbákat. Shakespeare Otellóját állítja színpadra, sok színésszel. Egy új fordítást veszünk alapul, Márton Lászlóét, ez a szabadkai közönségnek is újdonság. A bemutatót december 22-re tervezzük – mondta Körmöci Petronella, akitől a jövő év előadásairól is értesülhettünk.

– A következő évet Borislav Stanković Koštana című darabjával kezdjük meg, amely alapján Andrej Boka rendez nálunk előadást. Mondhatni, egy sorozatot indítottunk el, hogy olyan fontos alapműveket is bemutassunk magyarul a nézőinknek, amelyek nem a mi nyelvterületünkhöz tartoznak. A közönség ezeket ne csak felszínesen ismerje, hanem a mélységeit is megértse. Ilyen A gyászoló család, valamint a Banović Strahinja, a Koštana után pedig lezárul ez a sorozat. A szövegről Orovecz Krisztina készített új fordítást, Oláh Tamás dramatizálta, és itt is élő zene lesz.

Az évad végén bemutatjuk Caryl Churchill Az iglic című kortárs művét, amit még nem sokan játszottak. Siflis Anna rendezi. Ő Budapesten fejezte be az egyetemet, és hazavárjuk, mert azt szeretnénk, ha itthon kamatoztatná a tudását. Siflis Anna bábrendezést is tanult, így az is tervünk, hogy az előadásban legyenek bábok is, de attól ez még nem gyerekelőadás lesz. Ez is újdonságnak számít. Előfordulhat, hogy ezt visszük tovább ifjúsági előadásként, amilyen korábban az Újvilág és a Klamm háborúja volt. Az iglic egy érdekes, némiképp misztikus történet. Arról szól, hogy az embert miként befolyásolja a környezete, hogyan van kihatással a lelki fejlődésére – hallottuk a társulatvezetőtől, aki a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja rendezvénysorozatát is kiemelte.

– Október 29-én lesz a Pataki-gála, az azt megelőző napokban az Újvidéki Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka, valamint a Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínháza. A rendezvénysorozat kezdetén fellép a topolyai Mara Amatőr Színház, a Kortárs Galériában pedig megnyílik a Magyar Művészeti Akadémia Harag György életmű-kiállítása – mondta Körmöci Petronella, és több műsorra is felhívta a figyelmet.

– Folytatódik a tájoló programunk. Ezt az MNT támogatja, eddig nagyon jól, zökkenőmentesen, teljes egyetértésben zajlott. Hálás vagyok Hajnal Jenőnek, mert ő teremtette meg ennek lehetőségét. Sházunkban az új produkcióink mellett régebbiek is láthatóak lesznek, műsoron marad a Fekete Péter, az Élőhomok, a Banović Strahinja, a Délmezopotámia, a Játék a kastélyban, a Három nővér, a Sógornők, és A gyászoló család. Az Élőhomok, Mezei Kinga előadása, a Novem Színházi Szervezet, a Szabadkai Népszínház és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely koprodukciójában készült. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként, Mezei Kinga ismét készül egy előadással, amely Sziveriről szól, ha pedig létrejön, azt is szeretnénk repertoárra tűzni. Ez még persze sok mindentől függ. Közben a színészeink a többi vajdasági színházban is játszanak, ami nagy egyeztetésekkel jár, de örülök neki, mert új impulzusokkal gazdagodnak. Jó lenne ezt nekünk is viszonozni, de erre most nincs lehetőségünk. Nekünk is számos nehézséggel kell szembenéznünk, de amikor a közönség arcát nézem, megnyugszom. Idén korán elkezdtük az évadot. Szeptember elsején van a városnap és abból az alkalomból már játszottuk is a Három nővért. Négy nap alatt az összes jegy le lett foglalva, méghozzá egy drámai műre. Ilyenkor azt érzem, hogy szükség van ránk és szeret bennünket a közönség. Ezzel a lendülettel hozzá lehet fogni az új évadhoz, még úgy is, hogy kevés pénzből dolgozunk. Részt vettünk a városmajori fesztiválon is, szintén a Három nővérrel, amiért Pálfi Ervin díjat kapott. Megtisztelő a budapesti közönség szeretete, és megindító azt látni, amikor nyolcszázan beülnek a nézőtérre megtekinteni egy drámai művet – fejtette ki Körmöci Petronella.

A Magyar Társulat a napokban a kragujeváci Joakimfestre megy, majd pedig Tiszaújvárosban is vendégszerepelnek. A tervek szerint fellépnek a budapesti József Attila Színházban és a Magyarság Házában is.