2024. március 28., csütörtök

Počinje popis stanovništva

Ištvan Pastor moli građane da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti

Popis stanovništva u Srbiji počinje u subotu i završava se 31. oktobra. Tokom najvećeg statističkog istraživanja u zemlji prikupljaju se podaci ne samo o demografskoj, socijalnoj i ekonomskoj strukturi stanovništva, već i o stanovima, domaćinstvima, uslovima stanovanja, energetskoj efikasnosti i gazdinstvima. Učešće u popisu smatra se građanskom dužnošću, odbijanje učešća je kažnjivo sa novčanom kaznom.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, na svojoj konferenciji za novinare u petak, izneo je značaj popisa i podelio praktične informacije, obrazlažući zašto je važno poznavati stanovništvo i uslove života ljudi. Podaci prikupljeni tokom popisa služe kao bitna informacija za donosioce odluka, na osnovu kojih je moguće formulisati javnu politiku u različitim oblastima, razvijati određene regije, ili nadoknaditi razne propuste, a da ne govorimo o naknadnim naučnim istraživanja, za koje dobijeni podaci mogu poslužiti kao osnova.

Ištvan Pastor je istakao četiri od 69 pitanja koja se tiču nacionalnih manjina: državljanstvo, nacionalnu i versku pripadnost i maternji jezik. S tim u vezi, Ištvan Pastor apeluje na građane da se hrabro izjasne o svom državljanstvu ili dvojnom državljanstvu, kao i o nacionalnoj i verskoj pripadnosti, kao i o maternjem jeziku, jer to nikome u Srbiji ne može biti na štetu.

Ištvan Pastor na konferenciji za novinare (Foto: Edvard Molnar)

Ištvan Pastor na konferenciji za novinare (Foto: Edvard Molnar)

Ištvan Pastor je na konferenciji za novinare skrenuo pažnju i na to da je osnovni odgovor na pitanje o državljanstvu srpsko državljanstvo, a posebno se mora odgovoriti na državljanstvo drugih država, odnosno na eventualno dvojno državljanstvo.

– Po mom uverenju, još jedno veoma važno pitanje tiče se nacionalnosti. Niko nema „papire“ o nacionalnosti, to je stvar osećaja. Čovek se izjašnjava da je ono što oseća. Želeo bih da ohrabrim svakoga da se slobodno izjasni o svojoj nacionalnosti, Srbe, Mađare, Hrvate, Bunjevce i sve ostale. Nikome u ovoj zemlji to ne može biti na štetu. Verska pripadnost je važan element identiteta kao i maternji jezik. Pomenuti podaci o nacionalnosti nisu važni samo na teorijskom nivou, već imaju i praktični značaj. Borba za različita prava i primena prava često zavise od povezanih pokazatelja i procentualnog odnosa – rekao je Ištvan Pastor.

MOŽE I PREKO TELEFONA

U praksi postupak izgleda tako da popisivači dođu, postave pitanja, a zatim elektronski ubeleže odgovore – objasnio je predsednik SVM-a. On je dodao da ako se neko ne nađe kod kuće, ostavlja se poruka kako bi građanin kasnije mogao da se dogovori oko termina kod popisivača. Važno je da, ako je nekome zgodnije, postupak može da se obavi i preko telefona – naglasio je Ištvan Pastor, a zatim istakao da ako neko od članova porodice nije kod kuće, ostali članovi porodice mogu da daju njegove podataka.

Prema rečima predsednika SVM-a, dobro je da popisivači ove godine prvi put popunjavaju upitnik elektronski, jer će to kasnije ubrzati obradu podataka. Prema preliminarnim najavama, podaci o broju stanovnika mogu biti objavljeni već u novembru ove godine, a zatim će indikatori za različite oblasti biti objavljeni od proleća 2023. do jeseni 2024. godine.

NE VERUJTE TEORIJAMA ZAVERE!

Ištvan Pastor se osvrnuo na teorije zavere koje se šire virtuelnim prostorom, odnosno, prema njegovim rečima, zlonamerne optužbe, tražeći od svih da ne budu prevareni i da sarađuju sa popisivačima. Primarna svrha popisa nije da država dobije sliku o svakom pojedincu, pošto su osnovni podaci već poznati državnim organima, a da potonji žele nešto da saznaju o datom građaninu, uradili bi to drugačije. Suština popisa je da se istovremeno prikupljaju osnovni podaci po istoj metodologiji, a primenjena metodologija je u skladu sa standardima Evropske unije.

Asistenti za pomoć

SVM je nastojao da delegira što više popisivača mađarske nacionalnosti. Pored toga, stranka je delegirala oko 100 asistenata, čiji će zadatak biti da pomognu popisivačima u otklanjanju jezičkih barijera, popisivačima pri postavljanju pitanja, a građanima pri odgovaranju, u regijama u kojima, prema pretpostavkama, postoje prepreke ove vrste. Republički zavod za statistiku je to omogućio ne samo Mađarima, već i drugim nacionalnim zajednicama, pre svega u multietničkim sredinama. Popisivači i asistenti u pravnom smislu legalno dolaze kod građana, imaju odgovarajuća ovlašćenja, pa moli sve da ih dočekaju otvorenog duha, naglasio je predsednik SVM-a.

Bilbordi širom Vojvodine

SVM nastoji da doprinese uspehu popisa kampanjom koja traje do njegovog završetka. U okviru toga, na više od 50 mesta širom Vojvodine pojaviće se bilbordi na kojima poznati vojvođanski Mađari, među kojima su Sebastijan Nađ i Ana Čizmadija, podstiču građane da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti. Pored toga, biće prikazani kratki filmovi i reklame.

Nyitókép: Ištvan Pastor na konferenciji za novinare (Foto: Edvard Molnar)