2024. április 26., péntek

Előtérben az energiahatékonyság

Zentán is aláírták a szerződéseket a nyertes pályázókkal

Zentán is nagy volt az érdeklődés az energiahatékonysági pályázat iránt, amelynek nyerteseivel hétfőn délelőtt írták alá a szerződéseket. Ez a második év, amikor a zentai önkormányzat társfinanszírozóként részt vett a gazdasági minisztérium pályázatán – nyilatkozta napilapunknak Sztantity Szebasztián, a községi tanács gazdasági ügyekért felelős tagja, és hozzáfűzte, az a céljuk, hogy a pályázaton kiosztásra kerülő pénzösszeg évről évre elérhető legyen az itt élő polgárok számára. Mint ahogyan már beszámoltunk róla, a befektetés összértéke több mint 11 millió dinár, a zentai önkormányzat és az illetékes minisztérium is 2,5–2,5 millió dinárt adott pályázaton keresztül, a többi pedig a polgárok önrészét képezi. A zentaiak ezúttal is túlnyomórészt nyílászárók és gázkazánok cseréjére pályáztak, emellett hőpumpák felszerelésére és belső fűtésrendszer átépítésére is volt igény. Zenta községben ezúttal 124-en pályáztak, 94-en teljesítették az összes feltételt, közülük 46-ot támogatásban is részesítettek. A pályázat nyerteseit az összejövetelen Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere üdvözölte, majd következett a szerződések aláírása.

A felsőhegyi Randović Rade nyílászárók cseréjére kapott 140 ezer dináros támogatást, amiből az összes ablakot és ajtót kicseréli. Elmondta, hogy beszereztek egy gallyaprítót is, így a központi fűtést az aprított tüzelővel oldják meg.

A zentai Hajdú József ez idáig szilárd tüzelős kazánnal fűtött, a fa ára viszont az idén a duplájára emelkedett, ezért gázra szándékozik váltani.

– Ezért nagyon örülünk annak, hogy a zentai önkormányzat egy bizonyos összeggel támogatja az elképzelésünket – nyilatkozta József.

A pályázaton részt vevő vállalkozók közül Bíró Magyari Tas, a Bes Heat Pump cég tulajdonosa elmondta, hogy először lehetett pályázni hőpumpák üzembe helyezésére is, és mivel ők ezzel foglalkoznak, és a termékük minden műszaki feltételnek megfelel, részt vettek a pályázaton, ezzel is növelve eladásaik számát. Hozzátette, hogy ahol ezt a pályázatot kiírták, kivitelezőként részt vettek.

– Úgy érezzük, sikeresek voltunk ebben a körben, hiszen Zentán is az összes jóváhagyott hőpumpának mi vagyunk a kivitelezői, és más községekben is igen magas eladási számra számítunk a pályázat keretében. Más, hasonló tevékenységgel foglalkozó cégekhez képest az előnyünk az, Zentán gyártjuk a berendezéseinket, ezért a szervizelési lehetőség is adott, és 24 órán belül el tudjuk hárítani a jelentkező problémákat – nyilatkozta a zentai vállalkozó.