2024. április 26., péntek

A távoli forrásvíz mindig édesebb

Bábelőadás Temerinben az élet nagy igazságairól

A bemutatót követően készen áll a tájolásra a Vándor Bábszínház. Hétfőn a gyermekhét első napján a temerini társulat alkotói megpróbálták a kicsik elé tárni, hogy milyen történet állhat a Hol jártál báránykám? dalocskában elhangzó kérdések és feleletek hátterében.

Színdarabjukban arra igyekeztek választ adni, hogy hogyan telnek a gazdasszony és báránykája mindennapjai? Milyen okból és hova kódorog el a bárány? Miért érezte szükségét annak, hogy más legelők, más források után nézzen?

(Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)

(Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)

Mi történt vele útközben, hogyan került a szomszéd legény furkósbotja elé? Az előadás kidomborítja azt a mélyen gyökerező, gyarló, de nagyon emberi tulajdonságunkat, hogy a szomszéd legelőjét mindig zöldebbnek, a távoli forrásvizet mindig édesebbnek gondoljuk, és ritkán tudunk annak örülni, amink éppen van. Az előadás csattanója a Benn a bárány, künn a farkas című népi játék, amelyben mindannyian részt vehettek.

Megkérdeztük a kis közönséget, mi tetszett nekik leginkább a mese során.

Nagy Lara: – Az előadás arról szólt, hogy a bárányka elment, mert megunta az udvart, a gazdaasszonykája pedig kereste. Nekem a legjobban az tetszett, amikor néztük az előadást.

Gergyely Boglárka: A báránykának már unalmas volt a megszokott fű, a víz, megunta a gazdaasszonykát, és elment mindenféle helyekre. Azt hitte, hogy ott jobb lesz, de minden rosszabb volt. Az a rész tetszett nekem legjobban, mikor a bárányka hazakerült.

Fehér Alex: – Nekem az tetszett a legjobban, hogy a bárány bement a sűrű erdőbe, ott elveszett, de végül összetalálkozott a gazdájával.

Csernyák Adél: – A bárányka eltévelyedett, nem talált se friss vizet, se friss füvet, nagyon sajnáltam, nagyon aranyos bárányka volt. Én is megkerestem volna őt, mint a gazdaasszonykája.

Péter Dianna: – Nekem az tetszett a legjobban, hogy a bárányka pórul járt, amiért nem fogadott szót a gazdaasszonykának, nem vigyázott magára. Tetszett a játék is, amit utána játszottunk. Akkor a farkas zavarta a báránykát, nagy kergetőzés volt és a végén a farkas megfogta a báránykát.