2024. április 26., péntek

Kémiatábor a Bolyaiban

Negyvenkét középiskolás és húsz élőadó a nemzetközi eseményen

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium a hétvégén kémia iránt érdeklődő fiatalokkal telt meg, akik a XIV. Kárpát-medencei kémiatáborba érkeztek. A három napos eseményen ezúttal 42 középiskolás vett részt Vajdaságból és Magyarországról.
Fajka Valéria, az egyik szervező elmondta, hogy az idei tábornak az Üvegszilánkok megnevezést adták, ugyanis az ENSZ a 2022-es évet az üveg évének nyilvánította, és ők ehhez igazodtak.
– Ez egy hiánypótló tábor, hiszen a környékben nincs is másik olyan lehetőség, ahol összejöhetnének a kémia iránt érdeklődő fiatalok. Itt a három nap alatt alkalmuk van érdekes előadásokat hallgatni és izgalmas kísérleteket végigkövetni. Vannak diákok, akik már több éve visszajárnak a táborba, mert mindig nagyon izgalmasnak találják. Az előadók neves szakemberek, egyetemi és középiskolai tanárok, akik oly módon szólnak a gyerekekhez, olyan megvilágításba helyezik számukra a kémiát, hogy az egy életre szóló élmény lesz nekik. Sokan itt kezdenek el igazán érdeklődni a kémia iránt, és ez nagyon fontos, mert az utóbbi időben a kémia és a fizika háttérbe szorul az oktatásban – mondta.
Dr. Róka András főiskolai docens, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Fizikai Kémiai Tanszékéről érkezett előadóként és ő is visszajáró a zentai táborba. Ezúttal az üveggyártást hozta közelebb a diákokhoz, és úgy fogalmazott az előadás előtt, hogy ő maga is izgul, mert a gyerekek érdekes, látványos kísérleteket várnak tőle és reméli, hogy tetszeni fog nekik az, amit majd mutat.