2024. március 28., csütörtök

A digitális kompetenciák fejlesztéséért

Szabadka után más településeken is szervez továbbképzést óvodapedagógusoknak az MNT és az e-Régió

A Magyar Nemzeti Tanács, együttműködve az e-Régió Civil Szervezettel, Korszerű oktatástechnológia címmel ingyenes akkreditált továbbképzést szervez óvodapedagógusok részére magyar nyelven. Az elsőre szombaton került sor a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában, a továbbiakban pedig Topolyán, Magyarkanizsán, Zentán, Adán és Óbecsén is megtartják. A továbbképzés célja az óvodapedagógusok digitális kompetenciáinak fejlesztése, mely során a résztvevőknek lehetőségük nyílik megismerni a különböző digitális eszközök alkalmazását az oktatásban. A szabadkai képzésen huszonnégyen vettek részt, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény, valamint a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény dolgozói.

A résztvevőket Jerasz Anikó köszöntötte (Fotó: Molnár Edvárd)

A résztvevőket Jerasz Anikó köszöntötte (Fotó: Molnár Edvárd)

A résztvevőket Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte:

– Képzésünket Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően szervezzük meg. A terveink közt szerepel, hogy szombatonként még öt helyszínen megtartjuk. Az egyeztetés során az derült ki, hogy több mint 160 óvodapedagógus tart rá igényt. Fontos, hogy a képzés struktúrája úgy lett felállítva, hogy segítse az óvodapedagógusokat az új projektmódszerre való átállásban. Ügyeltünk arra is, hogy bekapcsolódhassanak azok is, akik nem rendelkeznek komolyabb előtudással, akik pedig igen, azok is fejlődjenek. A felrepülés évei elnevezésű iskoláskor előtti nevelés és oktatás új programjainak alapjait 2019-től kezdték bevezetni, és ezzel az iskolaévvel bezárva, minden iskoláskor előtti intézmény ezen program szerint dolgozik. Az új program megköveteli azt, hogy kreatívan dolgozzanak az óvodapedagógusok és ebben szeretnénk nekik segíteni ezzel a képzéssel. Az MNT az elmúlt időszakban lefordíttatta és a rendelkezésükre bocsátotta a program alapdokumentumait, most pedig három újabb dokumentum fordítása készült el, és már ezt is használhatják. Kézikönyv is készült a dokumentáció vezetéséhez, útmutató a projekt kidolgozásához, valamint az óvodai tér elrendezéséhez, berendezéséhez. Ezek a dokumentumok tegnap kerültek kiküldésre az óvodapedagógusoknak – hallottuk Jerasz Anikótól.

Ahogyan azt dr. Námesztovszki Zsolttól, az e-Régió Civil Szervezet elnökétől megtudhattuk, a továbbképzés gyakorlatközpontú és az óvodapedagógusokat az új program kihívásaira készíti fel.