2024. április 19., péntek

Magyarkanizsán az utolsó eligazítás zajlik

A népszámlálók felkészültek a munkára

A napokban az utolsó eligazítást tartják a népszámlálóknak Magyarkanizsán is. A Regionális Pedagógus-továbbképző Központban Ábel István tartotta a képzést, melynek utolsó fázisa zajlik. Fejsztámer Kornélia, Magyarkanizsa község népszámlálási bizottságának tagja felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a területen ötven népszámlálási biztos fogja végezni szombattól a terepi munkát a hét instruktoruk segítségével, akiknek képzése már a nyár vége óta tart.

– A népszámlálási biztosok az adatokat laptopok segítségével, elektronikus úton fogják felvenni. Azonosító kártyával rendelkező személyek fognak megjelenni, mely fényképet és számot tartalmaz. Minden kérdés, amit feltesznek, a nemzetközi standardokkal és ajánlásokkal összhangban került meghatározásra. Ezek között vannak kötelező érvényű kérdések, mint amilyen a lakosok nemére, korára, iskolai képzettségére vonatkozóak, ugyanakkor vannak olyan kérdések is, melyek a vallást, nemzetiséget, anyanyelvet érintik, melyek nem kötelező érvényűek ugyan, de ezek megválaszolása is ajánlott, hogy ezek alapján minél teljesebb képet kapjanak a végén – mondta a bizottság tagja, aki azt is hangsúlyozta, hogy például a nemzetiségi kérdés megvallása azért fontos, hogy kisebbségi jogainkkal majd élni tudjunk a közeljövőben is.

Ábel István, a népszámlálás egyik instruktora nyolc összeírót képzett ki, és azoknak felügyeli a munkáját.

– Október elsején reggel nyolckor kezdődik a munka, az összeírás. Nagyjából 20-30 percet vesz igénybe egy-egy lakos adatainak a felvétele. A személyi számunkat, a ház területének négyzetméterére vonatkozó adatot például előre el lehet készíteni, hogy a helyszínen ne kelljen keresgélni. Mivel telefonszámokkal nem rendelkezünk, ezért kérjük, hogy legfeljebb a szomszédok figyelmeztessék egymást, hogy merre járnak a számlálók – mondta Ábel István, akitől megtudtuk, hogy ha épp nem tartózkodnak otthon a lakók, értesítést hagynak számukra, de létezik egy zöld szám is, amely Belgrádban csörög, és azon is lehet jelenteni az esetleges észrevételeket, vagy jelezni az otthonlét időpontját.

– Arra kérjük a lakosságot, hogy működjenek együtt, ez közös érdek. Mint az már több helyütt elhangzott, a valótlan állítások és kijelentések büntetést vonnak maguk után, ezért is fontos, hogy pontos adatokat mondjanak, és nem kell tartaniuk attól, hogy illetéktelen helyen landolnak az adataik.