2024. április 27., szombat

Próbáljanak turisták lenni!

Mindig jó érzés kimozdulni otthonról, elutazni, más tájakat látni, más embereket és kultúrákat megismerni, új ízeket megkóstolni. A szabadság érzetét kelti. Az utóbbi években aztán ezt a szabadságot elvesztettük, hiszen a koronavírus-járvány miatt bezárkóztunk a falak közé, csak maszkban lopózkodtunk ki, amikor erre engedélyt kaptunk. A turizmus volt az az ágazat, amely elsőként érezte meg a koronavírus-járvány hatását. Aztán egyszer csak vége lett a járványnak, az idegenforgalmi ágazat a vártnál gyorsabban kezdett felépülni, de ezzel párhuzamosan egy háború tört ki nem is olyan messze tőlünk, így alig lélegezhettünk fel egy kicsit a vírusőrülettől, máris újabb félelem járta be régiónkat.

Ha figyelembe vesszük a történteket, egészen felszabadító érzés, hogy mindezek ellenére az emberek zöme nem hajlandó változtatni életstílusán, válság ide vagy oda, a kirándulásokra, nyaralásokra, az utazásokra továbbra is van igény, és végre maszk nélkül is ki lehet ruccanni.

Újvidék elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, de a pandémia miatt nem tarthatták meg a tervek szerint 2021-ben a rendezvénysorozatot, egy évvel elhalasztották, úgyhogy az idén megkezdődhetett a várva várt év. Városszerte egymást követik a kulturális rendezvények, tárlatok, koncertek vonzanak a tartományi székvárosba fiatalokat és időseket külföldről és az országból egyaránt. Az újvidéki idegenforgalmi szervezet adatai szerint Újvidéken az év első négy hónapjában összesen 136 476 ágyfoglalás történt, ami 36,6 százalékkal több mint az előző évben. Ha ezeket az adatokat összehasonlítjuk a pandémia előtti 2019-es év adataival, akkor kiderül, hogy 33,4 százalékos a növekedés. Ez az újvidéki idegenforgalmi szervezet szerint elsősorban a népszerűsítő tevékenységnek, az új termékfejlesztéseknek és a kínálat kiterjesztésének köszönhető. A statisztika azt mutatja, hogy a tartományi székvárosba az idén januártól áprilisig 49 005 turista látogatott el, ami a tavalyi adatokhoz képest 105,5 százalékos növekedés. Ezekből a hazai turisták száma 22 467 (47,2 százalékos növekedés), a külföldieké pedig 26 538 (208,8 százalékos növekedés). Főként a külföldi ágyfoglalások száma nőtt meg jelentősen, az idén áprilisban 56,4 százalékkal foglaltak többen szobát mint 2019-ben, ami azt jelenti, hogy több mint 10 000 ágyfoglalással többet jegyeztek a három évvel ezelőttihez képest.

A tartományi székváros vezetősége rájött, hogy nem lehet a város nevében semmit mondó demagógiát használni, itt valódi beruházásokra van szükség, és elkezdett komolyan dolgozni ezen, Újvidéken évről évre nő a turisták száma, amit nagy mértékben annak köszönhetünk, hogy sok vendég érkezik az olyan rendezvényekre, mint a Mezőgazdasági Vásár, az EXIT Fesztivál, a Sterija játékok, a Nomus, vagy az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat eseményei. Szilveszterezéskor például az utóbbi időben sehol sem lehet szabad helyet találni, előre kell foglalni legalább egy-két hónappal.

A koronavírus következtében rengeteg utazási iroda ment csődbe, azok viszont, amelyek túlélték a járványt, most teljes kapacitással működnek. Tavasszal jártam egy ismertebb irodában Újvidéken, és az emberek már akkor sorban álltak az üdülésekért, és ahogyan közeledett a nyár, ez csak fokozódott.

Egy érdekes dolgot vettem észre a nyaralásom során, amelyet Törökországban töltöttem, ott nem nagyon ismerik a koronavírust. Pedig egy ismert tengerparti üdülőhelyen voltam, és több helyi emberrel is beszéltem, de azt mondták, nem is értették minek ez a nagy pánik, náluk alig volt megbetegedés, és ha volt is, azt is csak a hírekből hallották. Mondták, hogy a pandémia idején is jöttek turisták, csak nem a nyugati országokból, hanem a világ más tájairól. Ezt én is tapasztaltam az idén, régebben ide főleg Németországból és Hollandiából érkeztek a vendégek, most viszont teljesen más volt a helyzet. Sok turista érkezett Írországból és Franciaországból, akárcsak Szerbiából, a nyaralásunk végén azonban a strandokat ellepték az orosz turisták.

A koronavírus-járvány és a háború kicsit átrajzolták a szokásos turistamozgást, újrafogalmazták a barátságos és a nem barátságos, vagy a biztonságos és a nem biztonságos országok jelentését, átalakulóban van a világ, és ezzel természetesen az idegenforgalom ágazata is. A lényeg azonban az, hogy a válságos időszakok után és alatt is továbbra is utaznak az emberek, például elugranak a közeli élményfürdőbe, vagy egy Duna menti kirándulásra, eljutnak Budapestre egy színházi előadásra vagy koncertre, soppingolnak Szegeden, vagy éppenséggel Eszéken, túráznak egy-két napot Erdélyben. És nem kell rengeteg pénzt költeni rá, kevésből is egész jó kirándulás kerekedhet. Mozduljon mindenki ki egy kicsit, higgyék el, megéri!

A turizmus mely ágazatai állnak a legközelebb Önhöz?

A kulturális és a vallási turizmus – 22%

A hivatás- és a bevásárlóturizmus – 5%

Az üdülő- és a gyógyturizmus – 41%

A sport- és a kalandturizmus – 8%

Egyik sem áll közel hozzám – 24%