2024. április 24., szerda
ROGER FEDERER

King Roger

Nem tudom, és nem is fontos, hogy kinek az ötlete volt, hogy a Williams teniszező nővérek apjáról készült film a King Richard címet kapja. Lehet, hogy Reinaldo Marcus Green rendező, esetleg Zach Baylin forgatókönyvíró adta az ötletet, vagy ami nem ritka, valaki harmadik, aki névtélen maradt. Egy biztos, amint hallottam a filmről, azonnal arra gondoltam, vajon mi lesz majd annak a filmnek a címe, amelyet egészen biztosan egy napon a sportágban sokkal fontosabb Roger Federerről készítenek, mert szerintem méltó lenne King Roger-re.

Federer 17 évesen, 1998-ban mutatkozott be a világnak, amikor megnyerte a wimbledoni ifi tornát, döntős volt az US Open ifi mezőnyében, majd diadalmaskodott az Orange Bowlon is. Ekkor csapott fel profinak, és fogalma sem volt, hogy az élete és pályafutása 2000 kora őszén eldőlt, amikor a sydneyi olimpián megismerkedett leendő feleségével, Mirka Vavrineccel. Roger ekkor már komoly teniszjövő előtt állt, de Mirka ismerte fel az igazi lehetőséget, kemény kézzel vezette végig a tervét, amelyben Roger minden idők talán legjobb teniszezője és a világ egyik legismertebb reklámarca – ezáltal sokszoros milliomos is – lett. Mirka nem engedhette meg, hogy a svájci törvények 2003-ban derékbe törjék Roger pályafutását, és elintézte, hogy az évi kereseti adójának 3 százaléka fejében mentsék fel a kötelező katonai szolgálat alól. Pompás ötlet volt, hisz Roger 2003-ban megnyerte a wimbledoni tornát, 2009-ig már 12 Grand slam-serleget vehetett át, amikor végre a Roland Garroson is bajnok lett. Ami a teniszt illeti, egyetlen vágya nem valósult meg, öt próbálkozásból soha nem nyert egyéni aranyérmet az olimpiákon. E trófeának a hiányát kárpótolta sok másik cím, a számos csúcs, és a kereset, ami révén már több mint egy évtizede ő a világ legjobban fizetett sportolója, tetejében azokban az években is, amikor sérülések és műtétek miatt nem lépett pályára.

Federer azzal is hírnevet szerzett, hogy játékstílusa utánozhatatlanul könnyed és látványos volt, amivel a teniszbarátok millióinak szerzett felejthetetlen élményt. Népszerűsége világszerte felülmúlhatatlanná lett, a neve mindenütt kasszasikert jelentett, és nemcsak a publikum és a szponzorok, hanem a tornaszervezők körében is kedvenc lett, akik minden óhaját parancsként teljesítették. Sportszerűsége, modora és szerénységnek beillő magaviselete, valamint a mások iránti viszonyulása révén játékostársai körében is elismerést váltott ki, akik az év végén, több mint egy évtizeden át, neki szavazták meg a sportszerűségi díjat.

Uralmának első évei után úgy tűnt, hogy Roger felülmúlhatatlan csúcsok tulajdonosa lesz. Hatszor (2004, 2006, 2007, 2010, 2017 és 2018) nyerte meg az Australian Opent, egyszer (2009) a Roland Garrost, nyolcszor (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012 és 2017) a Wimbledont és ötször (2004, 2005, 2006, 2007 és 2008) az US Opent, ami összesen 20 nagy serleg. 2014-ben diadalmaskodott a Davis-kupában, háromszor nyerte el a Hopman-kupát (2001-ben Martina Hingisszel, 2018-ban és 2019-ben Belinda Bencicsel), Stan Wawrinkával pedig 2008-ban Pekingben párosban olimpiai aranyérmet szerzett. Összesen 310 héten át – ebből 237 héten át egyhuzamban – vezette a ranglistát, 103 torna bajnoka lett, 1251:275-ös győzelmi arányt tudott, és csak tornadíjakból közel 131 millió dollárt keresett. Egyetlen pechje az volt, hogy amikor még pályafutása derekára sem ért, felnőtt mellé két rivális, a spanyol Rafael Nadal és a szerb Novak Đoković, akik máris több GS-serleget nyertek, és megdöntötték sok csúcsát, így a svájci egyeduralmából triumvirátus lett, amelyben mégis az ő neve fénylik legszebben. Valószínű, hogy valamilyen módon – anyagi érdekeltsége is van benne – sportolói nyugdíjasként is marad a teniszben. Már ki is jelentette, szeretné, ha éppen ő fedezné fel a tehetséges svájci gyerekek között a tenisz egyik leendő nagy bajnokát.

Roger 1981. augusztus 8-án Bázelban, nemzetközi családban született, hisz apja, Robert, svájci német, anyja, Lynette Durand pedig dél-afrikai. A család többször költözött, így Roger a francia és német határokhoz közeli három kisvárosban nevelkedett. Folyékonyan beszéli a németet, a franciát, az angolt, a retorománt, emellett használja az olaszt és a svédet is. Roger 2009-ben között házasságot Miroslava Vavrinec szlovák származású teniszezőnővel, aki sérülés miatt 2002-ben vonult vissza. Négy gyermekük – két ikerpár – született. Négy svájci birtokán kívül Dubajban is van bejelentett lakcíme.