2024. április 25., csütörtök

Gyereket a magasba!

Vajdaság is csatlakozott a határokon átívelő kezdeményezéshez

Szabadka, illetve Palics, továbbá számos másik vajdasági település is csatlakozott a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány mozgalom Gyereket a magasba! elnevezésű, határokon átívelő gyerekemelési akciójához, amelyet Magyarországon ötödik alkalommal szerveztek meg. A budapesti szervezet összegzése szerint az elmúlt négy évben több tízezren vettek részt a gyerekemelésen. Az akció célja a gyerekvállalás és a családalapítás fontosságának hangsúlyozása. A kezdeményezés vajdasági szervezője és partnerszervezete a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K).

Palicson, a Magyar Művelődési Központban szombaton délelőtt kétórás ringató foglalkozást tartottak, ennek keretében emelték a magasba gyermekeiket 11 órakor a résztvevők.

Kicsinyek a magasban Palicson (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Kicsinyek a magasban Palicson (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Vajdaság az idén csatlakozott először a Gyereket a magasba! Akcióhoz – nyilatkozta  lapunknak Szalai Andrea, a VM4K szakmai referense, emlékeztetvén arra, hogy a megmozdulás keretében Kárpát-medence-szerte a magasba emelték a gyerekeket. Vajdaságban Palics mellett például Magyarcsernyén, Törökkanizsán, Maradékon is. Bezdánban és Újvidéken csatlakoztak az akcióhoz, de olyanok is voltak, akik saját otthonukban emelték  magasba a gyermeküket. Szalai Andrea arra kérte a csatlakozó családokat, hogy a gyerekemelésről készült fényképeket küldjék el a vm4k@vm4k.org.rs címre, vagy a VM4K Facebook-profiljára, mivel szeretnék összegezni, hogy hányan emelték magasba gyermeküket Vajdaságban.

MAGYARCSERNYÉN

A helyi Ady Endre Művelődési Egyesületben szombaton 10 és 12 óra között a szülők és a gyermekek közös játékokon és foglalkozásokon vettek részt, majd 11 órakor, a többi településsel egy időben a szülők magasba emelték a gyermeküket.

– A gyermekeknek különböző feladatlapokat adtunk, színezhettek, rajzolhattak, körjátékokat játszottunk, ősszel kapcsolatos mondókákat tanultunk, illetve találós kérdésekre válaszoltak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermekek számára minél több rendezvényt szervezzünk a faluban, mert ezekre visszaemlékezhetnek, mesélhetnek róluk, hiszen jól érzik ilyenkor magukat, örülnek a mondókáknak és a táncnak – hangsúlyozta Bacsik Lőrinc Natália, az Ady Endre Művelődési Egyesület tagja.

Magyarcsernyén (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Magyarcsernyén (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

– Habár mi a 0-tól 3 éves korosztályt céloztuk meg, szép számban jöttek óvodáskorú gyermekek is, ők falevelekből, olló és ragasztó segítségével készítettek különböző kompozíciókat, állat- és növényformákat alakítottak ki. A gyermekeknek nagyon tetszett ez a foglalkozás, haza is vitték az elkészült alkotásokat – mesélte Bálint Tímea, a program másik szervezője.

ÚJVIDÉKEN

A megmozdulásban 15 újvidéki szülő is részt vett, az Újvidéki Színház nagyszínpadán 11 gyermek „röppent” a magasba.

Újvidéken (Fotó: Ótos András felvétele)

Újvidéken (Fotó: Ótos András felvétele)

Vicsek Annamária, az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum vezetője emlékeztetett arra, hogy Vajdaság az idén először csatlakozott a kezdeményezéshez, a székvárosban az Újvidéki Magyar Oktatásért és a Gyermekház csapata állt a megmozdulás mögé. – Nagy öröm  számunkra, hogy részt vehettünk benne, hiszen egy globális, magyar, nemzeti kezdeményezésről beszélünk. Azok a családok, amelyek ma nem tudtak itt lenni velünk, az emeld a gyereket a magasba újvidék 2022 Facebook-csoport oldalára tehetik fel fényképeiket. Bízom benne, hogy ezzel egy picit mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy együtt rekordot döntsünk – üzente Vicsek Annamária.