2024. április 25., csütörtök

Hány disznóvágás lesz Bánátban?

Közeledik a disznóvágások ideje, a bánáti ólak pedig tovább üresednek. A rossz kukoricatermés miatt egekbe szökött a takarmány ára, ennek következtében csak felgyorsult a már évek óta tartó folyamat. A sertésállomány leépítése különösen az elmúlt öt évben gyorsult fel. Miller János tanyája a muzslyai réten évekig a mangalicasertésekről és az azokból készített finom (és egészséges) termékeiről volt híres. Ma üresek az ólak. Már csak a baromfi és a pónilovak maradtak. A sertésből készült hústerméktartalék pedig lassan elfogy.

– Valamennyi húsárum még van, és megvannak rá a vevők is. Mert tudják, hogy kukoricán nevelt sertésekből valók. Igaz, nem szabad tartásban, hanem ólban. De más egy ilyet nevelni, hosszabb ideig is kell tartani. Közben főleg az idősebbek, de már a fiatalok is, egyre inkább odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. De a tartalék is egyszer elfogy majd. Már csak egy pár malacot tartok, hogy a családnak és a közelebbi ismerősöknek legyen belőle. Ennek az lesz a vége, hogy mindenki be fogja csukni az ólnak az ajtaját. Úgy, mint ahogy én csináltam. És akkor majd gondolkodnak a vezetők, hogy milyen döntéseket hozzanak. Mert az árak nagyon felemelkedtek, a végtermék meg nem bírja kísérni az árakat. Mert, ha kísérné az árakat, akkor nem volna rá vevő – mondta Miller János.

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

Tordán sem jobb a helyzet. A gazdák legjobb esetben is már csak a saját vagy a családjuk részére hizlalnak sertést.

– A kukoricát Tordán a legnagyobb területen termelik. Tehát az össz kultúrnövény közül a legnagyobb helyet foglalja el a határban. És ez nagyon negatív hatással lesz a termelőknek a jövedelmére. Sajnos az állattenyésztésre is nagyon rossz hatással lesz, mert így is gyönge lábakon áll az állattenyésztés minden formája, ez is, szerintem, a megszűnés széléra fogja taszítani az állattenyésztést a tordai udvarokban – hallottuk Dvorák Edétől, a tordai földműves-szövetkezet igazgatójától.

Budai Zoltán a muzslyai réten levő tanyáján negyven sertést tart. Részben a legelőn, részben ólakban. Anyakocái is vannak, de az állomány bővítését nem tervezi. A malacot négyszáz dináros kilogrammonkénti áron inkább eladja.

– Tizenhárom kocám van, abból hatnak kell fialnia. Gondolom, hogy a többit le fogom vágni. Nem bírom kitartani őket a jövő évig a takarmányhiány miatt. Csak a takarmány miatt. Bánátot már harmadik éve aszály sújtja és minimális gabona terem a határban. Amit bírok eladok, amit nem – le fogjuk vágni – mondta a gazdálkodó, aki szerint a helyzet majd oda vezet, hogy az embereknek nem lesz pénze disznót vásárolni, hiszen az egyeseknek már három nyugdíj árába kerül.

Budai Zoltán évek óta disznóvágást is vállal a környező falvakban. Mint mondta, négy évvel ezelőtt még 120-130 darab hízót dolgozott fel novembertől január végéig. Aztán ez lassan lecsökkent 70-80 darabra. Az idén már nem biztos abban, hogy lesz ötven disznóvágása.