2024. április 19., péntek

Immunerősítés gyermekkorban

Az őszi–téli időszak nemcsak a felnőttek immunrendszerét állítja komoly kihívások elé, de a gyerekek szervezetét is nagyban próbára teheti. A jól karbantartott védekezőrendszer kiállja a próbát még az olyan nehéz időszakokban is, mint amilyen a szeptemberi tanévkezdés vagy az első pár nap az óvodában. Ha figyelembe veszünk néhány alapvető szabályszerűséget, és ezeket kiegészítjük pár jó tippel, gyermekünk könnyen átvészelheti ezt a számunkra is kényes időszakot. Íme tehát néhány hatékony módszer, hogy a tenév kezdetén senki se hiányozzon az iskolapadból.

A jól működő immunrendszer egyik legfontosabb kulcsa a változatos és egészséges étrend. Ezért télen is figyeljünk oda, hogy kellő mennyiségű friss gyümölcs és zöldség kerüljön az asztalra! Ez nemcsak a vitaminok és a nyomelemek, hanem a szervezet számára nélkülözhetetlen rostok miatt is fontos, melyek megfelelő folyadékmennyiséggel párosulva elősegítik az egészséges és jó emésztést. A gyümölcsök közül a banán és a citrusfélék, valamint az alma, míg a zöldségfélék családjából a spenót, a cékla és a káposzta lehet kiváló vitaminforrás ebben az időszakban.

A gerekek szívesen kortyolnak szörpöket. A cukros üdítők helyett kínáljuk őket gyümölcsökből és zöldségekből facsart turmixokkal, melyeket időnként megbolondíthatunk csipetnyi fahéjjal vagy szegfűszeggel is. Ha a friss gyümölcsökből nem elég változatos a kínálat, bátran fogyasszunk fagyasztottakat is, hiszen ilyen állapotban is megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmuk jelentős részét. Ugyanez alkalmazható a nem szezonális zöldségeknél is.

A kiegyensúlyozott étrend nélkülözhetetlen elemei a húsfélék. Figyeljünk oda, hogy a szárnyasok és halételek mellett a vörös húsokat se zárjuk ki az étrendből! Érdemes rendszeresen joghurttal, kefirrel kínálni a gyerekeket, sőt az olajos magvak és a teljes kiörlésű péksütemények se maradjonak le az étlapról!

Irány a szabadba! Óvoda, iskola után tartózkodjunk minél többet a friss levegőn! A mozgás öröme, a sport kiegyensúlyozottabbá teszi a fiatalokat, hozzájárul a csontozat és az izomzat megfelelő fejlődéséhez, és nem utolsósorban növeli az ellenálló képességet. Az erős immunrendszer pedig gyorsabban és hatékonyabban küzdi le az esetleges kórokozókat.

A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés nélkülözhetetlen a fejlődő gyermeki szervezetnek. A nem megfelelő alvásnak nemcsak a fáradtság vagy a rosszkedv lehet az eredménye, a gyermeket fogékonyabbá teheti a betegségekre is. Ezért fontos már a kisgyermekeknél kialakítani a szokásokat, rituálékat, melyek idősebb korban is a pihentető alvást eredményezik.

Manapság már a fiatalok szervezetét is sok káros hatás, inger éri. A felgyorsult munkatempó, a kevés mozgás és az alváshiány csak néhány azok közül a tényezők közül, melyek hatással vannak szervezetünk védekezőképességének csökkenésére. Mindezek következtében növekszik testük vitaminigénye, melyet már nem mindig tudunk kizárólag helyes táplálkozással pótolni. Ilyenkor érdemes immunrendszer-erősítő készítményeket alkalmazni. Számos gyermekeknek való multivitamin, rágótabletta és csepp létezik, melyek megfelelő arányban tartalmazzák a fejlődő szervezet számára legfontosabb vitaminokat és nyomelemeket.

A széles körben alkalmazott és jól is mert C-vitamin mellett az A-, E-vitamin, a cink és a szelén is kiváló antioxidáns, melyek a káros szabad gyököktől védenek.

Mivel a téli időszakban kevesebb a napos órák száma, a gyerekek szervezete is egyre kevesebb természetes D-vitaminhoz jut. Ez a jól ismert vitamin nemcsak a csontok megfelelő fejlődéséhez, hanem az immunrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen, ezért fokozott figyelmet igényel a pótlása táplálékkal vagy megfelelő táplálékkiegészítő formájában.

A fejlődésben lévő gyermekeknél különösen fontos az esszenciális zsírsavak szerepe. Ezek már egészen fiatal kortól hozzájárulnak az idegrendszer, a bőr és a retina egészséges fejlődéséhez, védik a vér- és érrendszert, sőt gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

Adjunk gyermekünknek probiotikus készítményeket! A bélflóra egészségének megőrzése mellett a mikroorganizmusok támadása ellen is kúraszerűen alkalmazhatók. Keressünk kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett változatokat!

A manapság egyre inkább előtérbe kerülő béta-glükánok, melyek valójában összetett szénhidrátok, az egészségre gyakorolt számos jótékony hatásuk miatt mintegy szuperrostként robbantak a köztudatba. Hatásmechanizmusuknak köszönhetően nagymértékben stimulálják az immunrendszert, ösztönzően hatnak működésére. A legújabb kutatások is igazolják, hogy az élesztőgombából származó béta-glükánoknak van az egyik legerősebb immunrendszer-erősítő tulajdonsága.