2024. április 27., szombat

Két keréken a látványosságok nyomában

Elrajolt a bánsági kerékpártúra

Csütörtök reggel Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének irodája elől elindultak a BanatBike elnevezésű IPA projektum keretében megrendezett kerékpártúra résztvevői, hogy az előttünk álló hétvégén feltérképezzék az adott útszakaszon elterülő térségek turisztikai kínálatát. A projektum Zenta község önkormányzata és az Ótelek Magyarul Magyarokért Egyesület közös projektje. Zenta vezeti a projektet, a romániai fél pedig a pályázati partner. A program fő célja a határon túli idegenforgalmi régió iránti kereslet növelése, mégpedig tematikus kerékpáros útvonalcsomagok fejlesztésével, közös márkaépítéssel és marketingtevékenységgel. Uganakkor a projektum lehetőséget nyújt a Temesvárt és Nagybecskereket érintő Eurovelo nemzetközi kerékpárutakra történő rácsatlakozásra, ezzel is létrehozva egy természeti, történelmi és kulturális örökséget bemutató tematikus turisztikai kínálatot.

Temesvárig kerekeznek feltérképezve az idegenforgalmi kínálatot (Fotó: Gergely Árpád)

Temesvárig kerekeznek feltérképezve az idegenforgalmi kínálatot (Fotó: Gergely Árpád)

A csütörtök reggel rajtolt kerékpártúra úticélja Temesvár, és a túrázók azokat a helyszíneket látogatják meg, amelyek turisztikai kínálatot biztosítanak az arra járó kerékpáros turistáknak. A túra első napján 68 kilométert terveznek megtenni Zsombolyáig, hogy valamikor pénteken, további 52 kilométer megtétele után érkezzenek meg Temesvárra, ahonnan szombat reggel indulnak vissza Zentára.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A projekt részeként készül egy kerékpárosoknak szánt útvonaltervező alkalmazás is, amelyet szeptember 28-án Zentán, a projekt zárókonferenciáján mutatnak be.