2024. május 8., szerda

Tejautomaták Újvidéken

A Limáni piac bejáratánál és a Halpiacon a múlt héten tejautomatákat helyeztek el. Hétfő óta működnek is, így a nap huszonnégy órájában friss tejet biztosítanak a polgárok számára. A berendezésen két alapvető lehetőség választható, vagyis friss kecske-, illetve friss tehéntej.

A tejautomatán használati útmutatót is elhelyeztek, valamint a töltés módjáról is tájékozódhatunk. Emellett az automata kijelzőjéről leolvasható a gépen belüli hőmérséklet, azaz a tej hőfoka is.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

Nem elhanyagolható, és különösen fontos hangsúlyozni azt, hogy a berendezésen olvasható figyelmeztetés szerint a tejet használat előtt feltétlenül fel kell felforralni, mivel nyers tejről van szó. A kecsketejhez 200 dináros, míg a tehéntejhez 150 dináros literenkénti áron tudunk hozzájutni. Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha véletlenül nincs nálunk a tej tárolásához szükséges üvegünk, vagy más eszközünk, mivel a gép erre is kínál megoldást.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

Az automata ugyanis 20 dinárért egy műanyag palackot is elad a vásárlónak a tej mellé. A berendezésen azt is feltüntették, hogy nem vállalnak felelősséget az automatából a saját üvegcsénkbe töltött tejért. Аz automatában most tárolt tej a krušedoli Carpe diem tejgyár terméke, a vállalat állítása szerint az általuk előállított tej kiváló minőségű és egyenesen a Fruška goráról érkezik. Aki nem hiszi, álljon be a hangzatosan Flašomat (Palackgép) névre keresztelt tejmaci elé a sorba!