2024. április 18., csütörtök

Reflektorfényben a lányok

Az óbecsei Les Filles zenekar lépett fel a szabadkai VM4K-ban

Fiatalos lendülettel kezdődött el a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ évadnyitója. Az óbecsei Les Filles csupa lányokból álló zenekar adott koncertet csütörtök este, a rossz idő miatt nem az udvarban, hanem a klubhelyiségben, ahol viszont úgy feldobták a hangulatot és felhevítették a levegőt, hogy a közönség meg is feledkezett a kinti nyirkos időről. A Les Filles fantasztikusan tehetséges tagjai 12 és 18 év közötti tinilányok, akik egy zenetáborban álltak össze együttesé. Tavaly alakultak meg, a nevük pedig franciául nemes egyszerűséggel azt jelenti: a lányok.

A Les Filles a VM4K-ban (Fotó: VM4K/Facebook)

A Les Filles a VM4K-ban (Fotó: VM4K/Facebook)

A repertoárjukon pop-, rock- és bluesdalok is szerepelnek, sok jó dalt hallhattunk a koncerten is, mások mellett Adele, 4 Non Blondes, No Doubt és Alannah Myles zeneszámokat, valamint Queent és AC/DC-t is, de voltak magyar dalok is, például a Most múlik pontosan, a Petróleumlámpa és az Eddától A kör is. A Les Filles nem csupán átdolgozásokat játszik már saját dalaik is vannak és egyre gyakrabban lépnek fel. Az együttest Batinić Jovana és Erős Lilla (ének), Pivnički Katarina (gitár), Lovas Fiona (billentyűsök), Horvát Anna (basszusgitár) és Deák Noémi (dobok) alkotja.

A koncert előtt Lovas Fionával beszélgettünk, aki tizennégy éves:

– Mostanában hosszabb próbákat tartunk, szeretünk együtt lenni. Egyik tagunk törökbecsei, mi többiek pedig óbecseiek vagyunk. Hárman középiskolába járunk, hárman pedig általános iskolások. Valakik zeneiskolai tanulmányokat folytatnak, mások más módon képezik magukat. Főleg régebbi zenét játsszunk, mert azokban több a hangszer. A saját dalokat együtt írjuk, de Szerda Árpád is segít nekünk – hallottuk Lovas Fionától.