2024. április 26., péntek

Két magyar előadás

Az egri Harlekin Bábszínház mellett a szegedi Kövér Béla Bábszínházat is várják Szabadkára a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválra, amely vasárnap kezdődik

Vasárnap 18 órakor kezdődik a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán, amelynek a szervezője ezúttal is a Szabadegyetem. A megnyitó a Gyermekszínházban lesz, a közönség pedig rögtön azután, 19 órakor már meg is tekintheti az első versenyelőadást, amely Horvátországból érkezik. A megnyitó folyamán átadják a Kis herceg-díjakat is, amelyeket az idén Marijana Petrović belgrádi színésznő és rendező, valamint Victor Schreiman orosz és izraeli sokoldalú alkotó, színházi szakember veheti át.

Ahogyan azt a sajtótájékoztatón Ilija Tatićtól, a Szabadegyetem igazgatójától és a fesztivál ügyvezető producerétől hallhattuk, Zoran Đerić szelektor több mint százötven előadásból tizennégyet válogatott be a versenybe. A fesztiválra a szerbiai mellett, olasz, bolgár, magyar, francia, horvát, boszniai Szerb Köztársaság-beli, spanyol, izraeli, indonéz és görög produkciókat is várnak. Magyarországról elsődlegesen az egri Harlekin Bábszínház, Szűcs Réka rendezésében készült Moll tündér álma című előadás lett beválogatva a versenyprogramba, mivel azonban az orosz társulat, betegségre hivatkozva, lemondta a szereplést, helyettük a szegedi Kövér Béla Bábszínház érkezik, a Sardar Tagirovsky rendezte Borsszem Jankó című előadással, amely az ismert népmesét dolgozza fel sajátos módon, a sci-fi, az anime és a képregény világába is elkalauzolja a nézőket. A Moll tündér álmát hétfőn 12 órától láthatjuk a Gyermekszínházban, a Borsszem Jankót pedig kedden 17 órakor a Jadran színpadon.

Marijana Prpa Fink és Ilija Tatić a sajtótájékoztatón (Fotó: Lukács Melinda felvétele)

Marijana Prpa Fink és Ilija Tatić a sajtótájékoztatón (Fotó: Lukács Melinda felvétele)

– A fesztivál hat napján több helyszínen lesznek műsorok, a Gyermekszínházban, a Jadran színpadon, az Eurocinemában, a főtéren és némely kiállítóteremben is. A szervezés nehézségei ellenére, számunkra megtiszteltetés az, hogy e fesztivál szervezői lehetünk és nagy örömet okoz nekünk, még akkor is, ha a költségvetésünk most inkább stagnál. Ennek ellenére is igyekeztünk tartalmassá tenni a fesztivált, számos kísérőprogrammal is, hiszen a célunk, hogy a gyerekek és a színházzal foglalkozó szakemberek is jól érezzék magukat. Aminek szintén nagyon örülünk, hogy a színházak az általánosságban véve vett rossz helyzete ellenére is, több mint százötvenen produkcióval jelentkeztek a világ csaknem minden tájáról. Ez azt jelenti, hogy a fesztiválunk számít és a társulatok szívesen jönnének el – mondta Ilija Tatić.

Az idén is számos kísérőrendezvény kapcsolódik a fesztiválhoz, kiállítások, könyvbemutatók, filmvetítések, fellépések és előadások a főtéren, valamint műhelymunkák. Ahogyan azt megtudhattuk, idén az egyik műhelymunka a bábok terápiás jellegéről szól. A sajtótájékoztatón jelen volt Marijana Prpa Fink, a fesztiváltanács tagja és a Nemzetközi Színházkutató Fórum vezetője is. Marijana Prpa Fink a tudományos fórum jelentőségét hangsúlyozta, amelyen idén tizenkét ország teatrológusai vesznek részt.

A részletes műsor a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál weboldalán olvasható. A szervezők arra buzdítják a közönséget, hogy foglaljanak időben helyet, a műsorok ugyan szabadon látogathatók, de a termek kapacitásai korlátozottak.