2024. április 26., péntek

Generációs vallomás

Nagy sikert aratott a budapesti Nemzeti Színház Woyzeck című előadása Újvidéken

A 49. INFANT fesztiválon vasárnap este a budapesti Nemzeti Színház Woyzeck című előadását tekinthette meg a közönség. A rendhagyó produkciót Georg Büchner szövege alapján ifj. Vidnyánszky Attila vitte színre.

A mű híres adaptációival, valamint a szöveg komor hangvételével szemben a fiatal rendező alkotása bizarr frisseséget árasztott. A szintén fiatal színészek Büchner művén keresztül keresik a választ arra, hogy mai „plakátmagányunkban”, kitalált ideák között, képesek vagyunk-e újra felismerni és megélni érzelmeinket és emberségünket.

Mindemellett felmerül az a kérdés is, hogy vajon melyek azok az ideák, amelyek természetünkből fakadóan követendők, és nem egy mesterséges társadalmi folyamat negatív produktumai. Az alkotócsapat a német drámaíró műve alapján egy klipszerű előadást tárt a nézők elé, amelyben a fiatalok nem a valóság tapasztalatai alapján élnek, hanem az internet és a média nyomait tekintik valóságnak.

Ifj. Vidnyánszky Attila (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Ifj. Vidnyánszky Attila (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

 – Olyan anyagot kerestünk, ami lehetőséget ad arra, hogy elmondjuk, hogyan is látjuk a világot. A Woyzecket nagyon sokan sokféleképpen feldolgozták már, ezért egy jó kiindulópontnak bizonyult. Mindenféleképpen az volt a célunk, hogy valamiféle generációs vallomásról legyen szó, hogy átadjuk azt, ahogyan mi az elmúlt harminc évünket átéltük. A színészek a saját improvizációik, saját gondolataik alapján felépítettek egy hatalmas anyagot, nemcsak ebben az előadásban, hanem korábbi előadásokban is, amiket én a Woyzecken keresztül megpróbáltam összepréselni két órában. Nem tudjuk még a következményeit annak, hogy ez a generáció mivé fog válni, de az biztos, hogy van valamiféle kétségbeesett sikítás ebben a darabban. Mikor bemutattuk az előadást, akkor még csak érezhető volt, hogy valami elindult a világban, most már az sokkal jobban látszik, hogy kezdik minden szétesni. Mögöttünk van egy vírus, jelenleg háború dúl a közelünkben, ezenfelül pedig mindenféle rémhírek terjednek – magyarázta ifj. Vidnyánszky Attila.

A produkcióban a vajdasági születésű színész, Kovács Tamás is szerepel.

– Tíz éve élek Budapesten, de minden alkalommal, amikor Vajdaságba jövök azt érzem, hogy haza jövök. Számomra, azért is volt fontos ez az előadás, mert mióta 2013-ban felvételt nyertem Budapesten a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, azóta először játszottam Vajdaságban. Egy meglehetősen rendhagyó előadást hoztunk a fesztiválra. Valójában nem is a próbákon állítottuk össze a produkciót, hanem elmentünk sörözni vagy például moziba, és ott spontán módon jöttek az ötletek. Az előadás tulajdonképpen arról szól, hogy a mi generációnkat hogyan nyomja össze a rengeteg információ, ami mindenhonnan árad. Úgy gondolom, hogy az ember lelke nem lehet teljesen egészséges, ha ilyen közegben van. Ugyanakkor akarva-akaratlanul elkerülhetetlen ez a közeg. Az előadás folyamatosan változik, attól függően, hogy hol és mikor játsszuk. Azt érzem, hogy nemcsak a darab fejlődik, hanem valójában a világ „fejlődött” hozzá ehhez az előadáshoz, például ha csak az ukrán–orosz háborúra gondolunk – mondta a színész.

Kovács Tamás (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Kovács Tamás (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A darab címszerepét Nagy Márk alakította.

– Egy dinamikus előadást állítottunk össze, sok lehetőség van benne, ahogy a mai világban is. Mindig történik valami, illetve nagyon nagy az információ áramlásának a sebessége, aminek van egy sokkoló hatása, amit az embernek nehéz feldolgoznia és megemésztenie. Nyilván ez a darab ennek egy szélsőséges példája, a nagyon feketén és sűrűn ömlő mocskot mutatja be, de úgy vélem, hogy az átlagos életeket is nehéz kezelni –  mondta Nagy Márk.

Nagy Márk (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Nagy Márk (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az Infant, vagyis az alternatív és új színházak nemzetközi fesztiválja tökéletes terepnek bizonyult egy ilyen határokat romboló, kedélyeket felkavaró előadásnak.

– Nagyon jó csapatról van szó, baráti társaságról és összetartó kollégákról, ami megkönnyítette a munkánkat, hiszen tudjuk inspirálni egymást. Komolyan kellett vennünk a zűrzavaros játékot, mert erős vonal, amin végig kell menni. A nagy összevisszaságban mindig meg kell találni a nyugvópontokat és az intimebb jelenteket. Hozzám nagyon közel áll ez a szabad és nagyon kreatív műfaj. Szerintem fontos, hogy a kilasszikusabb darabok mellett mindig legyen egy ilyen vonal is, mert így tud igazán kibontakozni a színész – emelte ki Barta Ágnes színésznő.

Barta Ágnes (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Barta Ágnes (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az előadás nagy sikert aratott az újvidéki közönség körében, a publikum vastapssal jutalmazta a színészi játékot.

A fesztivál záróprogramjaként ma 19:30-kor a Szerb Nemzeti Színház társulata lép színpadra, a Veljko Mićunović rendezésében készült Kafka Machine című előadással.