2024. április 26., péntek

Afrika-hét a magyar fővárosban

Azbej Tristan: Magyarország a lehetőségek és a jövő földrészét látja a kontinensben

Magyarország elsősorban nem a veszélyek, hanem a lehetőségek és a jövő földrészét látja Afrikában, és arra törekszik, hogy tiszteleten alapuló, kölcsönös érdekeket szolgáló együttműködéseket alakítson ki a földrész országaival – mondta az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár a Magyar-Afrika Hét megnyitóján, hétfőn Budapesten.

Azbej Tristan szerint Magyarország látja azokat a kihívásokat és veszélyeket, amelyekkel Afrika szembenéz. A gazdasági fejlődés lassú üteme, az élelmiszerválság, a fegyveres konfliktusok, a vallási üldöztetés, a természeti katasztrófák és a klímaváltozás mind olyan kihívások, amelyekre megoldást kell találni, egyrészt az emberiesség okán – mondta.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hozzátette: a megoldás keresése Magyarország nemzeti érdeke is, az elmélyülő válságok ugyanis emberek tízmillióit indíthatják el Európa és Magyarország irányába. Európa biztonságának külső védvonala Afrikában van – emelte ki.

Mint mondta, a Hungary Helps Program fő célkitűzése, hogy kölcsönösen előnyös együttműködés keretében jövőképet tudjanak nyújtani a válságövezetekben vagy a fejlődő országokban élő közösségeknek. Hisszük, hogy az a hatékony támogatás, amely ezeknek az országoknak megteremti a lehetőségét, hogy saját magukon segíthessenek – mondta.

Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament Fejlesztési Szakbizottságának néppárti szakmai vezetője és a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete arról beszélt, nagyon fontos összehozni az Afrikáért tenni akaró szervezeteket. Megjegyezte: a szép elgondolásokat konkrét cselekvéssé kell formálni, ehhez pedig elengedhetetlen az érintettek szoros együttműködése. Felhívta a figyelmet arra, mindenki szerepet vállalhat ebben, és terjeszteni kell az adás és együttműködés kultúráját, hogy az ne budapesti, belvárosi passzió legyen.

A politikus szólt arról is, Magyarország felismerte, hogy az egyházaknak, felekezeteknek megkerülhetetlen szerepük van Afrikában, és ezt a döntéshozóknak figyelembe kell venniük a támogatások megszervezésénél.

Benes Károly, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika-főosztályának vezetője arról beszélt, 2013 óta működik a Stipendium Hungaricum program, amely az oktatási lehetőségeket bővíti az afrikai diákok számára Magyarországon. Az oktatás a jövőbe történő befektetés, amivel nemcsak az érintett afrikai országok jólétéhez járulunk hozzá, hanem az itt tanuló diákok Magyarországhoz kötődése révén hazánk is jelentősen profitál a programból – mondta. Hozzátette: jelenleg 23 országgal van az afrikai kontinensen ilyen megállapodás, és a 2022/23-as tanévben 1400 új diák kezdi meg tanulmányait Magyarországon.

France Mutombo, a Magyar-Afrika Hetet szervező Afrikáért Alapítvány elnöke, a Kongói Demokratikus Köztársaság tiszteletbeli konzulja megnyitójában kiemelte a nemzetközi együttműködés, fejlesztés és humanitárius együttműködés fontosságát. Megjegyezte ugyanakkor, hogy csak az a segítség hatékony, amit ésszel adunk, nem csak szívvel, és meglátása szerint Afrika fejlődéséhez több szolidaritásra és szeretetre van szükség.

Mint mondta, Afrika nagyon sok mindent adott a világnak, és most szükség van arra, hogy őt karolják fel. Fontos Afrika stabilitása, enélkül nem lesz stabil világ, Európa – mondta. Hozzátette: Afrika stabilitása nélkül Európa fejlődése sem lesz fenntartható sokáig, és amíg nem kap Afrika segítséget a talpra álláshoz, addig Európa veszélyben van.