2024. április 25., csütörtök

Túlélni a telet

Elkeseredettek a bánáti állattenyésztők

A muzslyai rét termőföld szegény, inkább jószágtartásra alkalmas. Első osztályú föld nincs, kizárólag gabonatermesztésből nem lehet megélni, ezért sokan állattartással is foglalkoznak. Ők most – a szárazság okozta rossz termés miatt – ezen a télen rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek.

Bár újra kizöldellt a muzslyai rét és az állattartók ezt igyekszenek kihasználni, mégis nehéz lesz pótolni a négyhavi kimaradást, amikor a teheneket a legelők helyett ólakban tartották, a literenkénti harmincöt dináros tejpénzből pedig nem nagyon futotta abrakra. Emiatt a tejhozam a harmadára csökkent.

– Remélem, hogy még egyszer le tudjuk kaszálni a füvet, ami egy kicsit segít rajtunk. Amellett maradt a kis silózott kukoricánk, amit télire elkészítettünk. Most kinn legel a jószág, mi meg igyekszünk megvigyázni a télirevalót. A tejért amúgy sem kapunk valami sokat, ráadásul nem túl sok tejet kapunk, tehenenként hat-hét litert fejünk ki, de úgy is etetjük őket – mondta Budai Zoltán gazdálkodó, aki 30-ról 15-re csökkentette a fejőstehenei számát.

A télen nyilván sok állattenyésztőnél felmerül a túlélés kérdése. Báló Csaba 24 fejőstehenet tart, de csak két hónapra való takarmánya van.

– A nyáron is jártak a legelőre, ezért nem adtam nekik semmit se, mert, hogyha a nyáron odaadom, akkor nem marad télire. Minden, ami van, csak télire való.

A kukoricából nem lett semmi sem, a herék kiégtek, úgyhogy nagyon kevés tartalékunk van. Majd meglátjuk, mi lesz ennek a vége, de jó nem lesz – vélekedett a gazdálkodó.

A Palatinus család ötven anyaállattal kezdte a juhtenyésztést, jelenleg kétszáz württemberg fajta anyaállatuk van. Korábban teheneket tartottak.

– Elhasználtuk azt a kis takarmányt is, ami volt. Gyűszűnyivel adtuk nekik, épphogy megmaradjanak, mert ahogy kinéztek tavaly a birkák, most rossz rájuk nézni, olyan állapotban vannak. De hogyha odaadjuk nekik az összes kukoricát is, ami nem termett, meg akkor még veszünk föl kölcsönt a bankban, amivel már mindenki tele van, akkor tényleg becsukhatjuk a „boltot”. Egyébként szerintem nem az idei szárazság okozta azt, hogy ilyen helyzetben vagyunk. A fő ok az, hogy az állam továbbra sem találta meg a módot arra, hogy a termelők saját maguk kiszámolják, hogy az ő terméküknek, legyen egy liter tej, egy kilogramm hús vagy búza, mennyi a kitermelési ára. Vagyis ne legyenek a termelők kitéve a földolgozóipar kénye-kedvének. Ne a földolgozó mondja meg nekem, hogy mennyibe kerül az én árum. Ez tovább így nem mehet – jegyezte meg elkeseredetten Palatinus Ervin.

A muzslyai réten az év elejétől augusztus 15-éig négyzetméterenként 105 liter csapadék esett. Ekkora szárazságra még a legidősebbek sem emlékeznek.