2024. április 19., péntek

Nemes Viktor lemaradt a dobogóról Belgrádban

Szerb és Magyar sikerek a birkózó vb-n

Megvédte világbajnoki címét a 87 kilogrammig terjedő kategóriában Zurabi Datunashvili belgrádban, a a kötöttfogásúak birkózó-világbajnokságán. Vasárnap este a dán Turpan Bisultanovát győzte le 6:2-re, korábban világbajnoki címet szerzett a szerb válogatott másik tagja, Ali Arsalan is a 72 kg-ig terjedő kategóriában. A belgrádi világbajnokság döntőjében az azerbajdzsáni Ulvi Ganizade-t győzte le, 7:4- es eredménnyel.

Nemes Viktor ezúttal érem nélkül hagyta el a világbajnokságot, az örmény Malkos Amajantól kapott ki 7:1-re, a harmadik helyért vívott mérkőzésen.

Magyarország válogatottja is sikereket könyvelhet el, ugyanis Lévai Zoltán ezüstérmet nyert a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában, Losonczi Dávid pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában.

Lévai, a A BHSE 26 éves sportolója szombaton öt mérkőzést vívott meg győztesen és jutott döntőbe. Ott a tokiói olimpia ezüstérmesével, a kirgiz Akzsol Mahmudovval csapott össze és 8-0-s technikai tussal kikapott.
A tavaly szívizomgyulladás miatt hosszú hónapokat kihagyó kötöttfogású karrierje második érmét nyerte felnőtt világversenyen a 2020 februárjában szerzett Európa-bajnoki ezüstje után. Ezzel ő a belgrádi küldöttség első magyar dobogósa.

A magyar csapat második dobogós helyét szerezte meg a szerb fővárosban Losonczi Dávid. A 22 éves tehetség szombaton nagyszerűen birkózott, román, dél-koreai és kazah rivális legyőzésével jutott négy közé, ahol a címvédő szerbiai Zurabi Datunashvilitől kapott ki nagy csata végén. Vasárnapi helyosztóján a 2019-ben 77 kilóban vb-második svéd Alex Kessidisszel csapott össze és nyert 6-2-re pontozással.
Az ESMTK-KIMBA felnőtt világversenyen újonc sportolója karrierje eddigi legnagyobb sikerét érte el.