2024. április 26., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Bombaerős mezőny

Ma a belgrádi Štark Arénában megkezdődik a 2022-es birkózó-világbajnokság. Szerbia az utóbbi időkben számos nagy verseny házigazdája volt, de történetében először rendezhet felnőtt-világbajnokságot, ezért érthető, hogy a szervezés már réges-régen elkezdődött, s bár furcsa, drágulós világunkban nem volt mindent könnyű elintézni, biztosak lehetünk abban, hogy a szerb főváros ezúttal is kiváló házigazdája lesz ennek a versenynek, amelyre mintegy 80 országból érkeznek majd a birkózók és a vendégek. A szervezés komolyságát mutatja továbbá, hogy a sportághoz képest kivételes a média érdeklődése, s ennek bizonyítéka az, hogy közel 40 ország igényelte a tévés közvetítést.

A szerbiai kötöttfogású csapat névsora sokáig nem volt publikus, mert azt több tényező is befolyásolta. A legalacsonyabb súlycsoportokban az eddigi válogatott felsőhegyi Kolompár Szebasztián családi okok miatt már nem tagja a csapatnak, kérdéses volt, hogy a magyarkanizsai Nagy Szebasztián le tud-e normálisan fogyni a 63 kg-ba, azt sem lehetett tudni, helyrehozható-e Branko Kovačević (82 kg) sérülése, s vajon érdemes-e indítani egy fiatalt a legnehezebb súlycsoportban. Végül aztán a legracionálisabb döntés született, hat kategóriában lesz versenyzőnk a vb-n, akik közül mindenki éremesélyes, de a szövetség vezetői okosan azt hangsúlyozták, a kőkemény konkurencia miatt már egy medálnak is örülni kell. Ez mindjárt az első döntős napon megszülethet, hiszen ma kezdi meg a versenyzést a világranglista éllovasa, Zurabi Datunasvili, aki bevallása szerint az elrontott Eb után annyit edzett, mint még soha életében, valamint szőnyegre lép a zentaiak 2017-es világbajnoka, Nemes Viktor (4. kiemelt a súlycsoportjában) és a 2022-es Eb-n egyetlen szerbiai érmes, a honosított iráni Ali Arszalan is, akit Budapesten csak a későbbi győztes Fritsch Róbert tudott legyőzni. Holnap (vasárnap) aztán tovább foghatjuk a csipiszt, mert visszatér a nagy porondra 2021 Európa-bajnoka, Nemes Máté és fiatalabb riválisa, a magyarkanizsai Nagy Szebi, akinek csak jó erőt kívánhatunk e fogyás után. S ha már a magyarkanizsaiaknál tartunk, még ketten fellépnek, nevezetesen az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Fábián Anna és a nagy versenyekhez most hozzászokó Nagy Fanni. Velük kapcsolatban túlzás lenne csodát várni, de Anna egy jó sorsolás esetén akár még éremközelbe is kerülhet, bár az ő súlycsoportjában négy nevezett felnőtt- és egy korosztályos világbajnok is van, formáját pedig igazából az október derekán a spanyolországi Pontevedrában esedékes U23-as vb-re időzítik. És akkor maradtak a szabadfogásúak: a néhány évvel ezelőtt még a világ egyik legjobbjának tartott Stevan Mićićnek az utóbbi időben nem sikerültek a jó eredmények, de a nyári Mediterrán Játékokon szerzett bronzérem talán jó előjel, mint ahogy az ólomsúlyú Magomedgadzsi Nuraszulov aranya is.

A szerbiai csapat, kötöttfogás, 63 kg: Nagy Szebasztián. 67 kg: Nemes Máté. 72 kg: Ali Arszalan. 77 kg: Nemes Viktor. 87 kg: Zurabi Datunasvili. 97 kg: Mihail Kajaia.

Szabadfogás, 57 kg: Stevan Mićić. 74 kg: Hetik Cabolov. 92 kg: Strahinja Despić. 125 kg: Magomedgadzsi Nuraszulov.
Nők, 62 kg: Fábián Anna. 76 kg: Nagy Fanni.

A magyarok szokás szerint szinte teljes csapattal indulnak. Tavasszal a budapesti Európa-bajnokságon remekül szerepeltek, minden idők legjobb Eb-eredményét érték el. A hazai szőnyegen érmes kilenc birkózó közül csak a női 76 kilósok között harmadik Nagy Bernadett nem indul a szerb fővárosban, miután bő egy hónappal ezelőtt térdműtéten esett át, és kiesett Dollák Tamara is, aki szintén lesérült. A versenyzőként kétszeres világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója kifejtette: a vb-csapat a sportolók egész éves teljesítményét, valamint a nyári felkészülési versenyeken elért eredményeit figyelembe véve alakult ki. „Bízunk abban, hogy a fantasztikusan sikerült budapesti Európa-bajnokság elég önbizalmat és lendületet ad a mieinknek ahhoz, hogy a belgrádi világbajnokságon is remekeljenek. Kötöttfogásban gyakorlatilag az összes súlycsoportban képesek lehetünk legalább a pontszerző hely elérésére, két versenyzőt leszámítva mindenki állt már dobogón a felnőtteknél világversenyen. A szabadfogású csapatban is több érem lehet, míg a női mezőnyben a pontszerző helyek elérése a realitás” – mondta, hozzátéve, nagyon bízik abban, hogy világbajnoka is lesz a magyar küldöttségnek. Ide tartozó hír, hogy szerdától a bő keret, illetve több külföldi válogatott közös tatai tréningjéről Módos Péter szövetségi kapitány igazoltan hiányzott, ugyanis kedden gyermeke született, így nem csupán a gyakorlást, hanem a vb-t is kihagyja. Őt minden bizonnyal Lőrincz Viktor és Takács Ferenc helyettesíti Belgrádban.

A magyar csapat, kötöttfogás, 60 kg: Kecskeméti Krisztián. 63 kg: Torba Erik. 67 kg: Váncza István. 72 kg: Fritsch Róbert. 77 kg: Lévai Zoltán. 82 kg: Lévai Tamás. 87 kg: Losonczi Dávid. 97 kg: Szőke Alex. 130 kg: Vitek Dáriusz.

Szabadfogás, 65 kg: Muszukajev Iszmail. 70 kg: Antal Dániel. 79 kg: Vida Csaba. 86 kg: Püspöki Patrik. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav. 125 kg: Ligeti Dániel.

Nők, 50 kg: Szekér Szimonetta. 53 kg: Dénes Mercédesz. 62 kg: Szél Anna. 68 kg: Szabados Noémi.