2024. április 27., szombat

Stabil tanévkezdés

Több mint 250 diák a bácskossuthfalvi általános iskolában

A 2022/23-as tanévet 32 elsős gyermek kezdte meg az Id. Kovács Gyula Általános Iskolában. Dr. Crnkovity Gábor igazgató elmondta, hogy habár a közismert tények következtében sajnálatos a tanintézmény diáklétszámának csökkenése, viszont halvány reményt jelent, hogy végre több elsős kezdte meg a tanévet, mint ahány nyolcadikostól búcsúztak júniusban, illetve ahányan az idén befejezik az iskolát.

– Az idén 28 nyolcadikost készítünk fel a középiskolai pályaválasztásra. Diákjaink közül a legtöbben a topolyai és a szabadkai továbbtanulási lehetőségek mellett döntenek, néhányan viszont Magyarországra készülnek. Tapasztalataink szerint többségük a szakiskolákat választja, néhányan gimnáziumba készülnek – hallhattuk, majd az iránt érdeklődtünk, hogy milyen mértékben érinti a tanintézményt a szakoktatók általánosan tapasztalható hiánya.

– Iskolánk is szembesül a szakemberhiánnyal, de a legtöbb területen – így az alaptantárgyak esetében is – sikerült a megfelelő végzettségű tanárral kezdeni a szeptembert. Gyermekközpontú tanintézményként továbbra is azt tartjuk szem előtt, hogy a diák iskolánkban otthon érezze magát, és megkapja tanárainktól a kellő motivációt arra, hogy fejlessze és képezze magát. Ennek szellemében az elsődleges célunk, hogy a Covid előtti időszakra visszaállítsuk iskolánk szakköri munkálkodását, és igyekszünk biztosítani az ehhez szükséges alapfelszerelést. Ehhez figyeljük a ránk vonatkozó pályázatokat – tette hozzá az igazgató, akitől megtudtuk, hogy a bácskossuthfalvi tanintézményben is az augusztus vége a szeptemberi iskolakezdés jegyében zajlott, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság jóvoltából folytatni tudták, illetve befejezték a tornaterem nyílászáróinak cseréjét.

Dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A tornaterem nyílászáróinak cseréjét a múlt évben kezdtük el, és több fázisban tudtuk megvalósítani. Most augusztusban a legjelentősebb részt, a maradék 70 százalékot sikerült elvégezni. Ezután hátravan még az épület falának külső szigetelése. A nyári szünetben más, elsősorban kisebb munkálatokat, tisztasági meszelést is végeztünk több helyiségben. Iskolánk épületének állaga az évek óta rendszeres karbantartási és felújítási munkálatoknak köszönhetően kielégítő, de persze azért vannak olyan lépések, amelyeket meg kell ejtenünk. A lényeg az, hogy az építészetben is tapasztalható árrobbanás előtt a legtöbb égető felújítást befejeztük. 2020-ban még a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően iskolánk informatika-tanszertára is megújult. Természetesen a tanév folyamán a karbantartásra, az eszközök fenntartására is oda kell figyelni, amihez szükség van a megfelelő pénzügyi háttérre – tette hozzá az igazgató, aki arról is szólt, hogy a tanintézmény fűtését kevésbé érinti az energiahordozókhoz köthető válság.

– Iskolánk fűtése egyedülálló a környéken, ugyanis szilárd tüzelésű kazánokkal fűtjük az épületünket. Falunk vezetőségével egyeztetve évekkel ezelőtt úgy határoztunk, hogy helyben is biztosított, vagyis fenntartható formára cseréljük a fűtésrendszerünket. Olyanra, ami az itt élők számára nyújthat megélhetést és bevételi forrást. Így évek óta elsősorban biobrikettel fűtünk, illetve szénnel. Természetesen itt is számolni kell az árak drasztikus növekedésével, ennek ellenére nem kell tartanunk a gáz-, a mazut- vagy a kőolajhiánytól – zárta a beszélgetést dr. Crnkovity Gábor.