2024. április 20., szombat

Minek nevezzelek?

Fagylaltért állok sorban. Nagy a meleg, nem szeretném, ha a tölcsért átáztatná, kifolyna, leenném magam. Tehát nem tölcsérben fogom kérni, hanem… Miben is? Egy alkalmas kis edénykében, lehet papírból, műanyagból, üvegből. Az adott helyen fagylaltos üvegkehely nincs, marad a papírból vagy műanyagból készült tálka. Én legalábbis ennek neveztem, de ez sajnos nem volt egyértelmű. További egyeztetést igényelt, hogy konkrétan milyen fagylaltosedényre gondoltam: elviteles dobozra, thermodobozra, habdobozra, netán papír vagy műanyag fagyispohárra. Szerencsére a pulton megláttam egy papírból készült tégelyszerűséget, rámutattam, és máris elégedetten kanalazhattam a fagylaltot. Elégedettségem csak addig tartott, amíg bele nem gondoltam, hogyan lehet az, hogy nem tudunk egyértelműen megnevezni egy ilyen mindennapi használati tárgyat. A bőség zavara, mondhatnánk, a sok elnevezés arra szolgál, hogy pontosítsuk, milyen célra szeretnénk felhasználni a kért edényt. Ez rendben is lenne, az viszont nincs, hogy anyanyelvi környezetben „rásegítéses” módszerrel, mutogatással kéne egyértelműsíteni, mit is kívánunk. Ha idegenben vagyunk, és gyenge a nyelvtudásunk, nagyon hasznos a kézzel-lábbal történő kommunikáció, de idehaza? Ráadásul azon is gondolkodhatunk, hogy ma már nem mindenhol lehet gombóc fagylaltot kérni. Kézműves cukrászdákban olykor nem fagylaltoskanállal, hanem spatulára emlékeztető készséggel, kis lapáttal adagolják a fagylaltot, és utólag megmérik. Ezt hogyan kell kérni? Talán úgy, hogy egy adag ebből az ízből, egy adag a másikból, függetlenül attól, hogy az adag súlya a kézi adagolás miatt mindig eltérő?

A nyári hőségben nemcsak fagylaltot, hanem rengeteg ásványvizet és üdítőitalt fogyasztanak az emberek. Lehet dobozos italokat vásárolni, vagy palackozott italárut. A dobozos italok lehetnek fémdobozban, illetve kartondobozban. Az italos kartondobozok többrétegű, úgynevezett Tetra Pak (tetrapak) csomagolásban terjedtek el legjobban. Az antiszeptikus kartont, vékony alumíniumréteget és műanyagot is tartalmazó Tetra Pak csomagolás igen népszerű. Vele kapcsolatban az igényes környezetvédők számára az okozhat gondot, hogy a kiürült dobozokat műanyag- vagy papírgyűjtőbe dobják-e, a helyesírásra igényes felhasználók számára viszont a szó írásmódja (Tetra Pak, Tetra-pak, Tetra pack, tetra pak, tetrapak, tetrapack) okoz nem kis fejtörést. A helyesírást ellenőrző program kizárólag a Tetra Pak írásmódot fogadja el, a többit pirossal aláhúzza. A legtöbbször ilyen helyesírással találkozhatunk a szóval, de nem ritka az ettől eltérő írásmód sem.

A palackos ásványvíz vagy üdítő megnevezése és helyesírása is okozhat némi gondolkodnivalót. Régebben a palack üvegből készült. Amióta azonban ilyen nagy mennyiségben állítják elő a palackozásra szánt italokat, áttértek a műanyagból készült palackokra. Észszerű, hiszen ezek igen könnyűek, szinte nincs is önsúlyuk, s ez a tulajdonság megkönnyíti a szállítást. A palack elnevezés maradt, attól függetlenül, hogy a palack anyaga megváltozott. Találóan pillepalacknak is szokták nevezni az ilyen módon előállított műanyag palackokat. Ennél is gyakrabban halljuk azonban a PET-palack elnevezést. A helyesírási kérdés itt is felmerül, bár ebben az esetben a helyesírási szabályzat betűszókra vonatkozó elvei alapján (polietilén-tereftalát, azaz PET) könnyebben eldönthető. A környezet- és egészségvédelmi bizonytalanságokra azonban ennél sokkal nehezebben lehet egyértelmű és megnyugtató választ adni.

Gyakran előfordul, hogy nem egyesével szeretnénk megvásárolni az ásványvizet vagy üdítőt, hanem egyszerre többet is. Vajon hogyan nevezzük az olyan csomagolást, melynek során például 6 darab másfél literes ásványvizet egy erős műanyag fóliába csavarnak, és olykor még a könnyebb hordozást szolgáló füllel is ellátnak? Ez attól függ, hol szeretném megvásárolni ezt a kiszerelést. Vajdaságban ezt zsugornak neveztük. Nagyrendezvények alkalmából többek között minden alkalommal vettünk néhány zsugor ásványvizet, Fantát, Coca-Colát. Nem vagyok biztos benne, hogy az anyaországban azonnal értenék, miről van szó. Ott leginkább a gyűjtő elnevezést használják az ilyen esetekre. Hivatalosan gyűjtőcsomagolás a fogyasztói csomagolásból képzett egységcsomagok megnevezése.

A fenti néhány példa alapján szerettük volna szemléltetni, hogy meglepő módon gyakran a közvetlen környezetünkben, a mindennapjainkban használatos tárgyak, dolgok megnevezése sem mindig egyértelmű. A „minek nevezzelek?” (Petőfit idéző, bár közel sem olyan lírai kontextusban) kérdés sok esetben igencsak aktuális. A sikeres kommunikációhoz pedig elengedhetetlenül fontos követelmény, hogy meg tudjuk nevezni mindazon dolgokat, tárgyakat, amelyekre szükségünk van.