2024. április 27., szombat

Ponovno kao „Mađarska sloga“

Ištvan Pastor: U slučaju projekata velikog obima za razvoj prerađivačke i uslužne industrije u Vojvodini, isplate Fondacije „Prosperitati“ će se vršiti korak po korak

Savez Vojvođanskih Mađara će ponovo sa listom pod nazivom „Mađarska sloga“ izaći na izbore za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine zakazane za 13. novembar, izvestio je o tome juče u emisiji Subotičkog mađarskog radija „Napindito“ Ištvan Pastor, predsednik SVM-a. Kako je istakao, većinom će za to spremni članovi stranke biti na listi, ali se može računati i na druge. Očekuje se da će lista biti gotova već do kraja nedelje.

– Želimo da sastavimo listu sa jakim odlikama SVM-a, ali ne želimo da se bavimo stranačkom politikom, iliti – u negativnom smislu – klasičnom stranačkom politikom u Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine (MNS), već́ želimo da zadatke MNS-a obavljamo sa onim ljudima, koji imaju jako stranačko-političko, nacionalno opredeljenje, i koji su spremni da vode bitke kako bi se došlo do napretka – naglasio je on, i istakao da je kampanja već́ u toku, ali da očekuju intenzivan period od oko tri nedelje, kada će izvestiti o dosadašnjim rezultatima, i uporedo podići svest o značaju učešća na popisu stanovništva, kao i o tome da vojvođanski Mađari moraju hrabro da prihvate svoju pripadnost, kao što mogu da iskažu i svoju versku pripadnost. Predsednik SVM-a se dotakao i onoga šta se može očekivati u slučaju isplata po konkursima Fondacije „Prosperitati“.

– Za sada se ne mogu realizovati određeni projekti velikog obima za razvoj prerađivačke i uslužne industrije u Vojvodini, o čijem finansiranju je prošlog decembra načelno odlučila Fondacija „Prosperitati“. Za ove projekte, kako je istakao, mađarska vlada bi trebalo da obezbedi 19 milijardi forinti, ali zbog poteškoća izazvanih ratom u Ukrajini, rasta cene energenata, trenutnog stanja privrede i – ne manje važno – nedostatka resursa iz Brisela, finansiranje nailazi na prepreku. Iz gore spomenutih razloga, kako je tokom pregovora sa Ištvanom Pastorom u Budimpešti objasnio Levente Mađar, zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, budžet Mađarske neplanirano odstupa.

– Moraju se pregrupisati resursi, pregrupisati mogućnosti, da bi se do finansiranja ove obaveze došlo. Vidim da se to polako uobličava, ako ne i sama realna momentalna mogućnost za sav novac, ali mogućnost da se ova obaveza ispuni korak po korak, mislim da je na dohvat ruke – rekao je Pastor.