2024. április 26., péntek

Fontos a Balkán stabilitása

Erdoğan ma Vučićtyal tárgyal

Kedden este Belgrádba érkezett Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke. Ma délelőtt Aleksandar Vučić államfővel tárgyal, majd a török delegáció külön tárgyalásokat is folytat a szerb miniszterekkel, illetve több szándéknyilatkozatot is aláírnak, és megtartják a török–szerb üzleti fórumot is.
Erdoğan háromnapos balkáni körútjának első állomása Bosznia-Hercegovina volt. Tegnap Szarajevóban külön tárgyalásokat folytatott Bosznia-Hercegovina elnökségének tagjaival: Šefik Džaferovićtyal, Željko Komšićtyal és Milorad Dodikkal.
A török elnököt Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter, Süleyman Soylu belügyminiszter, Hulusi Akar védelmi miniszter, továbbá az ipari és technológiai, a mezőgazdasági és erdészeti, valamint a kereskedelmi, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszterek is elkísérték.
Çavuşoğlu múlt heti belgrádi látogatása során, az Open Balkán kezdeményezés országainak csúcstalálkozóján rámutatott, Ankara figyelmének középpontjában két fontos kihívás áll, az egyik a Bosznia-Hercegovinában felmerülő politikai válság, illetve az október 2-ára kitűzött választások kérdése, a másik pedig a Belgrád és a Pristina közötti párbeszéd. Szavai szerint Törökország nem engedhet meg egy újabb konfliktust a Balkánon, a közös érdekek felé kell fordulni.
– A balkáni országokkal való baráti és történelmi kapcsolataink megőrzésével törekszünk a feszültségek megelőzésére. Törökország olyan politikát követ, amely támogatja a Balkán stabilitását és fejlődését, valamint euroatlanti integrációs folyamatát – hangsúlyozta Erdoğan Balkáni körútját megelőzően.
A török államfő Belgrádból Zágrábba utazik, ahol Zoran Milanović elnökkel, Andrej Plenković kormányfővel és Goran Jandrokovićtyal, a Sabor elnökével tárgyal majd.