2024. március 29., péntek
US OPEN

Medvegyev elveszítette a trónt

Danyiil Medvegyev második világelsősége – tavasszal az első háromhetes volt – június 13-ától 13 héten át tartott. Az orosz teniszező hétfőn adja át a tenisz trónját, ami elsősorban az ausztrál Nick Kyrgiostól a múlt éjjel elszenvedett vereség következménye. Hogy Danyiilt ki váltja, még nem tudni. A jelen állás szerint Rafael Nadalnak döntő kell, hogy hétfőn biztosan a 210. hetét kezdhesse meg, a ranglista éllovasa szerepkörének átvételére pedig esélye van még Carlos Alcaraznak és Casper Ruudnak. Ha kettőjük egyike lesz a befutó, akkor újoncként a 28. világelsőnek iktatják be.

Danyiil Medvegyev meccs közben szárította a haját. Lehet, hogy másra kellett volna jobban figyelnie (Fotó: Beta/AP)

Danyiil Medvegyev meccs közben szárította a haját. Lehet, hogy másra kellett volna jobban figyelnie (Fotó: Beta/AP)

Az oroszok gyönge napját – hisz Medvegyevvel egy időben a nőknél kiesett Veronika Kudermetova és Ljudmila Szamszonova – Karen Hacsanov tette elviselhetőbbé a spanyol Pablo Carreno elleni győzelmével. Versenyben van még Andrej Rubljov, aki az éjjel a britek legjobbjával, Cameron Norrie-val játszott.

Kyrgios és Medvegyev ötödször játszott, és az ausztrál negyedszer győzött. Rangadó volt még Matteo Berrettini és Alejandro Davidovich meccse is, melyet öt játszma után az olasz nyert meg. A nőknél érvényesült a papírforma, hisz az előző körben Serena Williemset búcsúztató Ajla Tomljanović eleve nem volt esélytelen a jobban rangsorolt orosz Szamszonova ellen. Az új győzelemmel Coco Gauff már 7. a ranglistán, ami a legjobbja, mint ahogyan Tomljanovićnak is a 34. pozíció.

A negyeddöntő már ismert párjai, férfiak: Kyrgios–Hacsanov és Ruud–Berrettini. Nők: Dzsabur–Tomljanović és Garcia–Gauff.

A kis tornákon szerb és magyar sikereket is jegyeztünk, hisz Natalija Stevanović, Jani Réka és Szabanin Natália is serleggel zárta a hetet.

NEW YORK. – A US Open nyolcaddöntőjében, férfiak: Kyrgios–Medvegyev 7:6, 3:6, 6:3, 6:2, Ruud–Moutet 6:1, 6:2, 6:7, 6:2, Berrettini–Davidovich 3:6, 7:6, 6:3, 4:6, 6:2, Carreno–Hacsanov 4:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:3. Nők: Dzsabur–Kudermetova 7:6, 6:4, Gauff–S. Dzsang 7:5, 7:5, Garcia–Riske 6:4, 6:1, Tomljanović–Szamszonova 7:6, 6:1.
PRÁGA. – A női ITF-torna döntőjében: Jani–Akugue 6:3, 7:6.
LEIRIA. – A női ITF-torna döntőjében: Stevanović–Volodko 2:6, 6:4, 6:4.
BÉCS. – A női ITF-torna döntőjében: Szabanin–Lukas 7:5, 6:3.