2024. április 26., péntek
FORMULA–1

A biztonsági szakaszok döntöttek?

Idén már tizedik futamgyőzelmét húzta be a Holland Nagydíj megnyerésével Max Verstappen a Formula–1-ben, ám ezúttal a pole-ból rajtolva sem tűnt annyira könnyűnek a dolga, mint az elmúlt két versenyen a mezőny sűrűjéből rajtolva. A Red Bull fő kihívójává a zandvoorti hétvégén ismét a Mercedes lépett elő, akik taktikai előnybe kerültek azáltal, hogy keményebb keveréken rajtolva csak egy bokszkiállással számoltak, szemben Verstappenék és a Ferrarik két kerékcseréjével. Miután az élmezőny letudta első szervizelését, egyértelművé vált, hogy Charles Leclerc-nek nincs meg a tempója ahhoz, hogy harcba szálljon a győzelemért, a Mercedeseken azonban Lewis Hamilton vezetésével a legkeményebb gumik is jól működtek, és kirajzolódott, hogy Verstappennek a második kiállása után mindkét ezüstszínű autót meg kellene előznie ahhoz, hogy visszatérhessen az élre.

A stratégiai kalkulációkat azonban a verseny utolsó harmadában a csapatok dobhatták a kukába, hiszen két, a pályán megálló autó átírta a futam menetét. Először Juki Cunoda jelzett műszaki hibát, és parkolt le veszélyes helyen, az emiatt elrendelt virtuális biztonsági autós periódus pedig lehetővé tett Verstappennek egy újabb kerékcserét úgy, hogy megőrizze a vezetést. Erre reagálva a Mercedesnél is ismét cseréltek, majd amikor pár körrel később Valtteri Bottas Alfa Romeója állt meg a célegyenes végén, a két stratégacsapat ismét számolgathatott. Az összehúzott mezőnyben végül Hamiltont használtabb gumikkal az élen hagyta a Mercedes, akit az újraindításnál a friss abroncsokon azonnal megelőzött Verstappen, majd hamarosan így tett George Russell és Leclerc is, kialakítva a végső dobogós sorrendet. Hamilton negyedikként befutva bánkódhatott azon, hogy a megszakítások kettős győzelem lehetőségétől fosztották meg a Mercedest, de még mindig jobban járt a bokszkiállásokkal, mint Carlos Sainz, ezen a hétvégén ugyanis a spanyolt találta meg a Ferrari-hibák sora. Sainz a harmadik helyen haladt, ám első cseréjekor sok időt veszített, mivel egyik kerekével még nem álltak készen a szerelők, a másodiknál pedig egy érkező autóra engedte ki őt a csapat, és az ezért kapott időbüntetéssel végül csak 8. lett.

Még hét futam hátravan 2022-ből, világbajnoki céljai viszont az egy szezonon belüli győzelmi rekordot közelítő Verstappenen és a Red Bullon kívül másnak már aligha lehetnek. A Ferrari azt mérlegelheti, hogyan csúszott így félre az ígéretesen kezdődő éve, a Mercedes fő dilemmája pedig az, hogy az idei, rapszodikusan teljesítő autóját fejlessze tovább a jövő évre, vagy új alapokról indulva építse meg a 2023-as modellt.

A Holland Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:36:42,773, 2. George Russell (brit, Mercedes) +4,0 másodperc hátrány, 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +10,9, 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +13,0, 5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +18,1 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 310 pont, 2. Leclerc 201, 3. Pérez 201, 4. Russell 188, 5. Sainz 175 stb. Csapatok: 1. Red Bull 511 pont, 2. Ferrari 376, 3. Mercedes 346, 4. Alpine 125, 5. McLaren 101 stb.

MOTOGP

Rohamozik a Ducati

A MotoGP történetében egy versenyző sem nyert még meg zsinórban négy futamot Ducati motoron ülve, Francesco Bagnaia viszont most véghez vitte ezt a tettet azzal, hogy elsőként ért célba a San Marinó-i Nagydíjon is. Pedig a lendületben lévő olasz megnehezítette a saját dolgát Misanóban azzal, hogy a pénteki edzés egy pontján veszélyesnek ítélt, túl lassú haladása miatt három rajthelyes büntetést szabtak ki rá, így bár a második helyre kvalifikálta magát csapattársa, Jack Miller mögött, vasárnap csak az ötödikről indulhatott. Egy jó rajt után viszont hamar az első helyért folyó csatában találta magát, különösen azt követően, hogy Miller a második körben eldobta a motort Enea Bastianini nyomása alatt, aki jövőre éppen az ő gyári ülését kapja meg a Ducatinál. Bagnaia hamarosan a vezetést is átvette, és a verseny nagyobb részében Maverick Viñales Apriliájának támadási kísérletei miatt kellett résen lennie. A hajrában aztán a spanyol tempót vesztett, és Bastianini visszatért a második helyre, az utolsó körökben alaposan megfuttatva Bagnaiát a győzelemért. A célegyenesben szélárnyékból kibújt mögüle, ám 34 ezreddel elmaradt a célvonalnál jövő évi csapattársa mögött.

A négy verseny alatt szerzett száz pontjával Bagnaia immár veszélyes bajnoki kihívóvá lépett elő, különösen úgy, hogy Fabio Quartararo és Aleix Espargaró újabb látványtalan verseny végén csak az 5. és a 6. helyet szerezték meg. Az olasz utóbbit most át is ugrotta a tabellán, és a címvédőt is már csupán 30 ponttal követi.

Utolsó MotoGP-versenyét teljesítette Andrea Dovizioso, aki már korábban bejelentette, hogy hazai futamát követően visszavonul, miután eredménytelen maradt a visszatérése az RNF Yamahával. A versenyző, aki Marc Márquez utóbbi bajnoki éveiben a legszorosabb csatákat vívta a spanyollal, magától a nyolcszoros világbajnoktól is kapott egy búcsúkézfogást a rajtrácson. Márquez ugyanis három hónappal legutóbbi karműtétje után visszatért a paddockba, a héten pedig már a tesztelésen is részt vesz Misanóban, készülve az újabb visszatérésre.

A San Marinó-i Nagydíj végeredménye: 1. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 41:43,199, 2. Enea Bastianini (olasz, Gresini Ducati) +0,034 másodperc hátrány, 3. Maverick Viñales (spanyol, Aprilia) +4,212, 4. Luca Marini (olasz, VR46 Ducati) +5,2, 5. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) +5,7 stb. A Moto3 győztese: Dennis Foggia. A Moto2 győztese: Alonso López.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 211 pont, 2. Bagnaia 181, 3. A. Espargaró 178, 4. Bastianini 138, 5. Zarco 125 stb.