2024. április 26., péntek

István király szellemiségét éltetik tovább

Szent István a templom és a falu védőszentje – Szászrégeni küldöttség Szajánban

Szombaton Szajánban ünnepi művelődési műsorral emlékeztek meg Szent István királyunkról, a falunak és katolikus templomának a védőszentjéről. A fogyatkozó lélekszámú bánáti faluban hat éve már két hétvégén is Szent István jegyében zajlanak az események. Augusztus 20-án tartották meg a templombúcsút és a falu napját, a múlt hét végén, 27-én pedig a művelődési házban alkalmi kiállítás és kultúrműsor keretében emlékeztek meg államalapító királyunkról. Ez alkalomból látogatott el a faluba az erdélyi Szászrégen küldöttsége, az ottani Kolping mozgalom tagjai, akik kapcsolatot tartanak fenn a szajáni Kolping család aktivistáival. A vendégek külön műsorral kedveskedtek a vendéglátóiknak.

A falunap alkalmából Tóth Zoltán, a falu elnöke fogadást adott a helyi közösségben:

augusztus 20-a alkalmából immár hagyomány, hogy a falu elnöke fogadja közösség legidősebb és legfiatalabb polgárát:

– Immár hat éve hasonló módon, két hétvégén szervezzük meg a Szent István-napi falunapot, búcsút és kultúrműsort. A falunapi fogadáson emléklapot adtunk át falunk legidősebb lakójának, a 97 éves Horváth Mihálynak (1925), akinek a felesége ugyanebben az évben született és hamarosan ünneplik házasságkötésük 78.

évfordulóját.

Közösségünk legfiatalabb polgára Szabó Zolika, aki még csak egy hónapja látta meg a napvilágot.

A helyi általános iskola legeredményesebb diákját, Borsi Balázst is elismerő oklevélben részesítettük kiemelkedő tanulmányi eredményeiért, csakúgy mint Jenován Flóriánt, az újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves zongoraszakos hallgatóját, aki Észak-Bánát gyöngyszemei címmel vidékünk egyházi népi énekeit gyűjtötte kötetbe. A Csókára áthelyezett Koncz Tibor atyának emléklappal köszöntük meg a több mint ötéves lelkipásztori tevékenységét.

A szászrégeni magyarság küldöttségével tárgyaltunk arról a lehetőségről, hogy testvértelepülési kapcsolatokat alakítsunk ki a Nagykikinda méretű Szászrégennel vagy valamelyik környező, falunkhoz hasonló méretű magyar lakta településsel. Szászrégen lakosságának 18 százaléka vallja magát magyarnak, és magyar a város polgármestere is. Jó az együttműködés a többségi románok és a kisebbségben élő magyarok között Szászrégenben – mondta a faluelnök.

A szombat esti ünnepi műsorban felléptek a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület néptáncosai, gyermek és felnőtt népdalénekesei. A szászrégeni vendégek egy műsoros összeállítással szerepeltek. A művelődési ház előcsarnokában péksüteményekből összeállított kiállítást szerveztek, ami a helybeli háziasszonyok ügyességét dicséri.