2024. április 27., szombat

Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért tüntettek Budapesten

Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért tüntettek diákok, tanárok, baloldali politikusok, ellenzéki aktivisták és civilek pénteken Budapesten.

A „Diákok a tanárokért" Facebook-csoport által jegyzett demonstráció szervezői több kormányzati figyelmet követeltek a közoktatásnak.
Sürgették a tanárhiány megoldását, tanítható és tanulható mennyiségű tananyag bevezetését és „élhető iskolát".
A demonstráció résztvevői a Szent István téren gyülekeztek; majd a „Tanárokkal vagyunk!" feliratú molinó mögött elindult a menet.
A tüntetők a Zrínyi utca - Széchenyi István tér – Dorottya utca – Vörösmarty tér - Váci utca útvonalon a Fővám térre vonultak. Eközben a „szabad ország, szabad oktatás", „nincs tanár, nincs jövő", „nincs pénz, nincs tanítás", „fizessétek ki a tanárainkat!", és a „sztrájk alapjog" rigmusokat skandálták. A vonulók között lehetett látni Szabó Bálint aktivistát, több baloldali politikust, például Karácsony Gergelyt, Márki-Zay Pétert, Lendvai Ildikót, Tordai Bencét, Kunhalmi Ágnest. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a közösségi oldalán élőben közvetítette a rendezvényt.
A tömeg a Kossuth-nótát énekelve megállt az oktatást felügyelő Belügyminisztérium épülete előtt.
A Fővám téren felállított színpadon felszólaló pedagógusok és diákok több állami forrás felhasználását követelték a közoktatás finanszírozására, illetve sztrájkra szólították fel a pedagógusokat és a társadalom szolidaritását kérték az oktatás fejlesztéséért.
Sok tüntető a pedagógusmegmozdulások jelképévé vált kockás inget viselt, illetve kockás inges zászlót lobogtatott. A demonstráció végén a szervezők egy 8x4 méteres kockás inges zászlót függesztettek ki a Szabadság hídra.