2024. április 26., péntek

Erős rendőri és katonai jelenlét

Albin Kurti szerb nyelvű videoüzenetben szólított fel a rendszámtáblák cseréjére – Békés volt az átállás az adminisztratív átkelőkön

Életbe lépett a személyi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó megállapodás Belgrád és Pristina között tegnap, ami azt jelenti, hogy a koszovói és a szerbiai hatóságok sem állítanak ki külön dokumentumot az adminisztratív átkelőkön annak érdekében, hogy át lehessen azokat lépni. Az adminisztratív átkelők szerb oldalán már egy nappal korábban megjelentek azok az értesítések, amelyek felhívják mindenki figyelmét: az, hogy Szerbia elismeri a koszovói igazolványokat nem jelenti az egyoldalúan kikiáltott koszovói függetlenségnek az elismerését, csupán a mozgásszabadság lehetővé tétele érdekében született meg ilyen döntés, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es határozata továbbra is irányadó Belgrád számára. A helyszíni beszámolók szerint az új rendszerre való átállás zavartalan volt minden átkelőn, Jarinjenél, ahol korábban tiltakozások, barikádok voltak, megerősítette jelenlétét a KFOR, s ezen az átkelőn számos újságírócsoport is megfordult. A tapasztalatok szerint minden békés maradt, a gépkocsivezetők azonban nem szívesen nyilatkoztak a médiának. Az átkelők átlépésénél továbbra is érvényben van a matricás rendszer, mely szerint a Koszovóba érkezéskor le kell a szerbiai rendszámtáblákon ragasztani az állami jelzéseket. A déli tartomány területére lépve sokan arról számoltak be, hogy a KFOR katonái mellett a megszokottnál nagyobb rendőri jelenlétet is észleltek. A közlekedési rendőrség tagjai mellett a ROSU különleges egységek tagjai is ott állomásoztak Jarinje közelében. Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter éjfélkor a brnjaki átkelőt kereste fel, s bejelentette, hogy a személyi igazolványok kölcsönös elismerésének rendszere életbe lépett, ami, mint mondta, nagy előrelépést jelent minden koszovói polgár számára, aki teendői miatt Szerbiába utazik, vagy átutazik az országon. A koszovói alkotmányos rendnek a helyreállításában számít nagy mérföldkőnek az, hogy Szerbia nem állít ki külön dokumentumot a polgárok számára. Ezzel egy újabb győzelmet könyvelt el Pristina saját törvényeinek alkalmazása, a jogállamiság szélesítése terén.

MOST INGYENES, KÉSŐBB 5000 EURÓBA KERÜL

Elkezdődött tegnap a koszovói szerb rendszámtáblák cseréjének két hónapos kampánya is, melynek során a Szerbiában kiállított, de koszovói települések nevét megjelenítő táblákat kellene lecserélniük koszovói köztársasági jelzésű új táblákra a szerbség tagjainak. Sokan közülük attól tartottak, hogy már tegnap a koszovói rendőrség megkezdi a régi rendszámtáblák elkobzását, ez azonban nem következett be. Albin Kurti koszovói kormányfő tegnap szerb nyelvű videóüzenetben szólította fel az érintetteket arra, hogy a következő két hónapban éljenek a gépkocsik ingyenes újraregisztrálásának lehetőségével, ami e határidő lejártát követően ötezer euróba kerül majd. Kurti a Facebookon közzétett üzenetben azt mondta, az új rendszámtáblák beszerzésének kötelezettsége minden PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA és ÐA jelzésű táblára vonatkozik. Mint fogalmazott, arra kéri „a Koszovói Köztársaság minden egyes polgárát, aki szerbiai rendszámtábla-tulajdonos, hogy használja ki az előttünk álló két hónapos időszakot, melynek ideje alatt adók, illetékek nélkül válthatnak rendszámtáblát.” Közölte továbbá, hogy Koszovóban 401.945 gépkocsi már az RKS fenségjelzéssel ellátott, ebből azonban csak mindegy két százalékot tesznek ki a kisebbségi közösségek által birtokolt autók rendszámtáblái. Október 31-éig összesen 34 regisztrációs központban el lehet ingyenes végezni a táblacserét, emlékeztetett Kurti.

A VALÓSÁG LEPLEZÉSE

Az életbe lépett új döntést és a rendszámtáblák kérdését is másként értelmezik Belgrádban. A nap közben elhangzott kijelentésekre reagálva Petar Petković, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője elmondta, miközben Kurti naphosszat szerb üzeneteket filmez, Xhelal Sveçla pedig az éj leple alatt látogatja az átkelőket, addig Koszovó energetikai rendszere összeomlásának szélén áll, mert már a lakosság 90 százaléka érzi az áramkorlátozásokat akár napi hét órán keresztül is. Kurtinak és a koszovói kormánynak nincs is más célja, mint leplezni a kialakult katasztrofális energetikai helyzetet, ehelyett foglalkozik a rendszámtáblákkal. Azt üzente a koszovói kormány vezetőjének, hogy Szerbia ki fogja harcolni a rendszámtáblák érvényességét is, ugyanúgy, ahogyan azt sikerrel tette a szerb igazolványok elismerése terén is. Reményének adott hangot, hogy az átkelő megtekintése során Sveçla elolvasta a szerbiai felhívást is, mely világosan kimondja, hogy a koszovói államiságnak az elfogadásáról szó sem lehet. Ma már az albánok többsége sem fogékony Kurti szerbellenes hisztériája iránt, lassan mindenki rájön, hogy a valóság elrejtése az igazi cél, a valóság pedig meglehetősen rossz gazdasági és energiaügyi helyzetet jelent.

VÁLTOZOTT A HELYZET

Aleksandar Vučić államfő Koszovó-politikájáról szólt elismerő szavakkal tegnapi nyilatkozatában Nebojša Stefanović védelmi miniszter. Úgy fogalmazott, Szerbia a győzelem útján halad a különféle nyomásgyakorlások ellenére is, s el tudja érni a céljait Koszovó kapcsán, mert már nem az a politikai garnitúra irányítja az országot, amelyik akkor tette, amikor sorra elhibázott politikai döntések eredményeként Pristina akarata számított erősebbnek, s kikiáltotta függetlenségét is.