2024. április 27., szombat

Több gyermek, több csoport

Ada községben több mint ötszáz óvodás, bölcsődés és napközis kezdi a tanévet

Az adai Čika Jova Zmaj Gyermekintézményben megnőtt a gyermekek létszáma, ugyanis az új tanévben huszonhat csoportban több mint ötszáz kislány és kisfiú indul óvodába, bölcsődébe vagy napköziben Adán, Moholon, Törökfaluban és Völgyparton. A négy településen tizenegy épületben folyik majd oktató-nevelő munka a kisgyerekekkel, akik számára öt épületben egész napos tartózkodású csoport működik, a többiben viszont félnapos és vegyes tartózkodású csoportok lesznek. Boja Patyi Sarolta óvodaigazgató elmondta, hogy ezúttal több gyermek indul óvodába, mint a múlt tanévben.

– Több mint ötszáz gyermekkel kezdődik 1-jén a tanév. Ez növekvő létszámot mutat a múlt évhez képest. Ezzel párhuzamosan szükség volt új csoport megnyitására is, amire Moholon, a Veseljko óvodában került sor. Ebben a csoportban három-négy éves gyerekek kerülnek elhelyezésre egész napos ott-tartózkodásra. Ezzel összesen huszonhat oktató-nevelő csoportot alakítottunk ki az intézményben. Ebből tizenegy félnapos, óvodás tartózkodású csoport, 15 egész napos tartózkodású, vagyis napközis és bölcsődés csoport. Az elmúlt években megfigyelhető, hogy a fiatalabb bölcsődés korosztályú gyerekek elhelyezésére van nagyobb igény – nyilatkozta Boja Patyi Sarolta.

A megújult fürdőszobák egyike az adai központi épületben (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

A megújult fürdőszobák egyike az adai központi épületben (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

A nyár folyamán a Čika Jova Zmaj Gyermekintézmény több épületében kisebb-nagyobb felújításra került sor a megemelkedett gyermeklétszám és a megfelelő színvonalú oktató-nevelő munka érdekében – tudtuk meg Boja Patyi Saroltától.

– A legnagyobb beruházás a központi épületben, a Pitypang óvodában történt, itt  három csoportszoba és az irodák vannak. A kétszintes épületben a fürdőszobákat teljesen felújítottuk. A vízvezeték és a szennycsatorna-hálózat már elavult volt, de sikerült teljesen lecserélni. Emellett a padló- és a falburkolat is megújult, valamint a fürdőszoba egyéb felszerelése is. Az adai Csillagszemű és a moholi Búgócsiga bölcsőde és napközi udvarában is újrabetonozták a járdát, mivel már tönkrement és az időjárás romboló hatása volt látható rajta. A járdafelújítás mellett új betonfelületeket is kialakítottak, amelyek a kerékpárok tárolását teszik könnyebbé, illetve az épület alá szivárgó vizet vezetik el. Utolsóként a moholi Veseljko óvodában került sor egy kisebb munkálatra, ebben egy új napközis csoportot nyitottunk. Itt az étkező kialakítása valósult meg az elmúlt hétvégén. A munkálatok költségét Ada község önkormányzat fedezte – mondta az igazgatója.