2024. április 26., péntek

Továbbra sem áll meg az árnövekedés

A szeptember hagyományosan az a hónap, amikor a legtöbb háztartásnak a legnagyobb kiadásokkal kell számolnia, a többi között az iskolakezdés és a télre való felkészülés miatt.

Az idei évben azonban ezeket a költségeket még az infláció is emeli, amely a Szerb Nemzeti Bank előrejelzése szerint éppen szeptemberben éri majd el a csúcsát, így nem kizárt, hogy a jövő hónapban további drágulásra lehet számítani.

Szeptembertől már biztosan többet kell fizetnünk az áramért, amit a háztartások számára 6,5 százalékkal drágítottak meg ÁFA nélkül, így a teljes ár 8,144 százalékkal fog többe kerülni.

Néhány városban, mint Újvidéken is, a kommunális költségek drágítását is bejelentették, de a magánóvodák ára, és az iskolai uzsonna is megdrágult. A központi bank szerint ősszel a mezőgazdasági termékek árának növekedése is várható.

A Köztársasági Statisztikai Intézet júliusi kimutatásai szerint a legnagyobb drágulásokat az üzemanyagnál jegyezték, amelynek az ára egy év alatt 28 százalékkal növekedett. Az élelmiszerek esetében 19,7 százalékos drágulást jegyeztek.